Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym
canva/tbralninaphotos

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

31 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym to pomysł na pyszne danie z młodych ziemniaków otulonych aromatycznym, gęstym sosem na bazie jogurtu greckiego. Zarówno placki, jak i sos przygotujesz w prosty sposób, a efekt zachwyci całą rodzinę. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z sosem czosnkowym.

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków są chrupiące, ale i miękkie i delikatne w środku. Placuszki posmakują nawet największym niejadkom, a doprawione suszonym majerankiem idealnie łączą się z lekko ostrym sosem czosnkowym.

Starte ziemniaki koniecznie odstaw na chwilę i przeciśnij przez tetrę. Młode ziemniaki mają dużo wody i mało skrobi, która jest niezbędna do usmażenia idealnych placków. Aby uzupełnić jej niedobór, dodaj do masy mąkę ziemniaczaną, która dobrze zagęści ziemniaki z jajkiem i cebulą.

Jeśli masz ochotę na aromatyczny obiad z plackami- tu poznasz przepis na placki w sosie grzybowym , idealne na główne danie dla całej rodziny.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 5 dużych, młodych ziemniaków

  • jajko

  • duża cebula

  • płaska łyżeczka majeranku

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej roślinny do smażenia

  • sól, pieprz

Składniki na sos czosnkowy:

  • duży jogurt grecki

  • 3 ząbki czosnku

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić placki ziemniaczane z sosem czosnkowym?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj go razem z ziołami, solą i pieprzem w jogurcie greckim. Całość wstaw do lodówki na czas przygotowywania placków.

Starte ziemniaki przeciśnij przez świeżą tetrę, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przełóż ziemniaki do miski, dodaj startą na tarce cebulę, jajko, mąkę, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i smaż partiami na rozgrzanym oleju.

Ząbki czosnku

Placki będą gotowe po smażeniu ich przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą miały złocisty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Placki podaj z sosem czosnkowym.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy