Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i łopatką wieprzową to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Chrupiące placki w połączeniu z gęstym i aromatycznym gulaszem z grzybami leśnymi smakuje obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z sosem grzybowym.
Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz z każdym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Placki z gęstym sosem z grzybów leśnych i łopatki wieprzowej to jedno z moich ulubionych połączeń, ponieważ danie jest niezwykle sycące i aromatyczne.
Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne o mącznych odmianach, jak Orlik i Sante. Ziemniaki te dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie nadają się na placki, a także na kluski śląskie, kopytka, pyzy z mięsem. Ziemniaki te mają obniżoną zawartość wody, dzięki czemu placki nie rozpadną się podczas smażenia.
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, możesz upiec placki w piekarniku. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika.
Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Składniki na placki:
6 dużych ziemniaków
2 jajka
duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
pieprz
olej roślinny do smażenia
Składniki na sos grzybowy:
300 g łopatki wieprzowej
300 g grzybów leśnych
duża cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki
płaska łyżeczka majeranku
sól, pieprz
2 liście laurowe
łyżeczka mąki
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
Jak robić placki ziemniaczane z sosem grzybowym?
Na początku przygotuj sos grzybowy: łopatkę umyj, oczyść i pokrój na malutkie kawałki. Im większe części mięsa, tym dłużej będziesz gotował sos. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, dodaj posiekaną cebulę, oprósz pieprzem i smaż przez kilka minut. Wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe, majeranek i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, żeby mięso zmiękło.
Na drugiej patelni podsmaż pokrojone grzyby, dopraw je solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i smaż jeszcze kilka minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj grzyby, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i odrobiną wody, dodaj do mięsa i grzybów i mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj masę na placki: ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj również cebulę i odstaw, żeby warzywa puściły sok, następnie odsącz z nadmiaru wody. Ziemniaki z cebulą przełóż do miski, dodaj mąkę, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aby ładnie się zarumieniły, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Placki wyłóż na talerz i polej aromatycznym sosem.