Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.12.2021 01:00

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
canva/Q77photo

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i łopatką wieprzową to pomysł na smaczny i pożywny obiad. Chrupiące placki w połączeniu z gęstym i aromatycznym gulaszem z grzybami leśnymi smakuje obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz z każdym dodatkiem smakują rewelacyjnie. Placki z gęstym sosem z grzybów leśnych i łopatki wieprzowej to jedno z moich ulubionych połączeń, ponieważ danie jest niezwykle sycące i aromatyczne.

Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne o mącznych odmianach, jak Orlik i Sante. Ziemniaki te dzięki wysokiej zawartości skrobi idealnie nadają się na placki, a także na kluski śląskie, kopytka, pyzy z mięsem. Ziemniaki te mają obniżoną zawartość wody, dzięki czemu placki nie rozpadną się podczas smażenia.

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, możesz upiec placki w piekarniku. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane z piekarnika.

Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Składniki na placki:

  • 6 dużych ziemniaków

  • 2 jajka

  • duża cebula

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • płaska łyżeczka soli

  • pieprz

  • olej roślinny do smażenia

Składniki na sos grzybowy:

  • 300 g łopatki wieprzowej

  • 300 g grzybów leśnych

  • duża cebula

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • płaska łyżeczka majeranku

  • sól, pieprz

  • 2 liście laurowe

  • łyżeczka mąki

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • olej do smażenia

Jak robić placki ziemniaczane z sosem grzybowym?

Na początku przygotuj sos grzybowy: łopatkę umyj, oczyść i pokrój na malutkie kawałki. Im większe części mięsa, tym dłużej będziesz gotował sos. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, dodaj posiekaną cebulę, oprósz pieprzem i smaż przez kilka minut. Wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe, majeranek i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, żeby mięso zmiękło.

Na drugiej patelni podsmaż pokrojone grzyby, dopraw je solą, pieprzem, oprósz natką pietruszki i smaż jeszcze kilka minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj grzyby, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Mąkę wymieszaj dokładnie ze śmietaną i odrobiną wody, dodaj do mięsa i grzybów i mieszaj do uzyskania gęstego sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj masę na placki: ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, zetrzyj również cebulę i odstaw, żeby warzywa puściły sok, następnie odsącz z nadmiaru wody. Ziemniaki z cebulą przełóż do miski, dodaj mąkę, wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Grzyby leśne

Masę ziemniaczaną wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż z każdej strony po 3-4 minuty, aby ładnie się zarumieniły, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Placki wyłóż na talerz i polej aromatycznym sosem.