Smakosze.pl Restauracje Podano powód wzrostu cen w restauracjach
pixabay/congerdesign

Podano powód wzrostu cen w restauracjach

13 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nietrudno zauważyć, że liczne restauracje znacząco podniosły ceny. Niektórzy smakosze zakładają, że taki stan rzeczy wynika z próby zminimalizowania strat spowodowanych kilkumiesięcznym zamknięciem branży gastronomicznej. Problem jest jednak o wiele bardziej złożony.

Restauracje od 28 maja mogą gościć klientów w swoich progach. Wielu smakoszy z niecierpliwością czekało na ten dzień. Niestety niemal od razu w oczy zaczęły rzucać się wysokie ceny. Warto wiedzieć, czym są one spowodowane.

Dlaczego restauracje podniosły ceny?

Regularnie dochodzą nas słuchy o tym, że restauracje sprzedają posiłki za spore pieniądze. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, że w jednym z lokali za obiad dla trzech osób należało zapłacić aż 175 złotych .

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej:

Część smakoszy najprawdopodobniej sądzi, że wysokie ceny wiążą się z próbą wyrównania strat, które spowodowało znaczące ograniczenie funkcjonowania branży gastronomicznej . Wszakże zakaz przyjmowania klientów w lokalach trwał aż od października 2020 roku.

Okazuje się, że restauracje zmagają się z innymi problemami, które bezpośrednio przekładają się na ceny. Jedną z przyczyn drożyzny w lokalach gastronomicznych jest wyjątkowo wysoka inflacja, która sięga prawie 5% .

Inflacja odbija się między innymi na wysokich cenach za produkty spożywcze. Nietrudno się domyślić, że w zaistniałej sytuacji przygotowanie posiłku w restauracji jest siłą rzeczy droższe . Jednak branża gastronomiczna musi sobie radzić jeszcze z innymi czynnikami, które wpływają na ceny.

Jedzenie w restauracjach coraz droższe

Restauracje nie mogłyby funkcjonować bez obsługi. Lokale zatrudniają sporo osób, które muszą otrzymywać należyte wynagrodzenie. Podwyższenie płacy minimalnej sprawiło, że w licznych miejscach stawka godzinowa musiała pójść w górę. Tym samym konieczne było podniesienie cen .

Restauracje są coraz droższe
Restauracje są coraz droższe

(Canva / Rawpixel Ltd)

Nie bez znaczenia są również podatki. Wystarczy spojrzeć, chociażby na dodatkową opłatę od napojów słodzonych, która weszła w życie wraz z początkiem bieżącego roku. Tego typu podatki w znacznym stopniu odbijają się na finansach restauracji.

Podatek cukrowy jest widoczny nie tylko w przypadku coca-coli, ale i w sokach oraz innych słodkich gazowanych napojach. Dzisiaj cena za Sprite'a lub Fantę jest u nas o około 30% wyższa niż przed wprowadzeniem podatku — powiedział menadżer restauracji U Mądzieli, podczas rozmowy z portalem Money.

Bez wątpienia takie doniesienia nie napawają optymizmem. Na szczęście nie wszędzie czeka na nas drożyzna. Niedawno informowaliśmy o tym, ile za jedzenie przyjdzie nam zapłacić w restauracjach na Mazurach .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Money

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy