Prosty przepis na puszyste i lekkie placki ziemniaczane
![Placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/1920/3_Tedf_Lo_Lr36_Px_Qi0_Ebvou9_placki_1614770232_1615663109_1622831093_4a3ddac983.jpg)
Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób.
Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.
Placki ziemniaczane inaczej
Dodatek piany z białek jaj sprawia, że placki uzyskują genialną fakturę, a ich objętość zwiększa się przynajmniej dwukrotnie. Nawet najbardziej wprawny smakosz nie odczuje różnicy w braku całego jajka, ponieważ same białka nadają plackom wystarczającego smaku.
W przepisach złożonych z tak małej ilości składników bardzo ważna jest ich jakość. Dlatego nie warto oszczędzać na ziemniakach czy cebuli, a zamiast tego należy kupić najlepsze, jakie znajdziesz w swojej okolicy. Po spróbowaniu takich placków nigdy więcej nie wrócisz do tradycyjnego przepisu.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został produktom, które w ostatnim czasie zostały wycofane ze sklepów przez GIS.
Źródło: Ryzhkov, Getty Images
Przepis na placki ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 białka jaj
1 cebula
sól
pieprz
olej
Zacznij od dokładnego umycia kartofli z pozostałości ziemi oraz kurzu. Obierz je jak najcieniej, wrzucając obrane ziemniaki do wody - w taki sposób uchronisz je przed ciemnieniem. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach.
To samo powtórz z ziemniakami. Jeśli chcesz, aby placki miały bardziej zbitą konsystencję, zetrzyj je na większych otworach. Dopraw całość pieprzem. Białka z niewielką szczyptą soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy ziemniaczanej.
Korzystając z drewnianej łyżki lub szpatułki, delikatnie połącz starte warzywa z pianą. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta łyżką. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj placki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj na gorąco. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnianawypasie.pl
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)