Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na puszyste i lekkie placki ziemniaczane
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 22:58

Prosty przepis na puszyste i lekkie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
youtube / kanał: smaczny.tv / kadr z filmu

Placki ziemniaczane cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. Uwielbiamy je głównie za prostotę wykonania oraz wspaniały smak. Niektórzy mogą jednak odczuwać dyskomfort związany z ciężkością tego dania - na szczęście mamy na to genialny sposób. 

Jeśli chcesz zachować tradycyjny aromat placków oraz ich chrupkość, poniższa receptura jest idealna dla ciebie. Po usmażeniu nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a aromat jaki będzie rozchodził się po całym domu, szybko przyciągnie głodnych domowników.

Placki ziemniaczane inaczej

Dodatek piany z białek jaj sprawia, że placki uzyskują genialną fakturę, a ich objętość zwiększa się przynajmniej dwukrotnie. Nawet najbardziej wprawny smakosz nie odczuje różnicy w braku całego jajka, ponieważ same białka nadają plackom wystarczającego smaku. 

W przepisach złożonych z tak małej ilości składników bardzo ważna jest ich jakość. Dlatego nie warto oszczędzać na ziemniakach czy cebuli, a zamiast tego należy kupić najlepsze, jakie znajdziesz w swojej okolicy. Po spróbowaniu takich placków nigdy więcej nie wrócisz do tradycyjnego przepisu. 

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został produktom, które w ostatnim czasie zostały wycofane ze sklepów przez GIS.

Źródło: Ryzhkov, Getty Images

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 białka jaj

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia kartofli z pozostałości ziemi oraz kurzu. Obierz je jak najcieniej, wrzucając obrane ziemniaki do wody - w taki sposób uchronisz je przed ciemnieniem. Cebulę obierz z łupiny i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. 

To samo powtórz z ziemniakami. Jeśli chcesz, aby placki miały bardziej zbitą konsystencję, zetrzyj je na większych otworach. Dopraw całość pieprzem. Białka z niewielką szczyptą soli ubij za pomocą miksera na sztywną pianę. Dodaj pianę do masy ziemniaczanej. 

Korzystając z drewnianej łyżki lub szpatułki, delikatnie połącz starte warzywa z pianą. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj porcje ciasta łyżką. Smaż z obu stron na złoty kolor i wykładaj placki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Podawaj na gorąco. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnianawypasie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram