Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony przepis na lekko słodkie ogórki kiszone
Adam Moskal
Adam Moskal 13.06.2021 02:00

Sprawdzony przepis na lekko słodkie ogórki kiszone

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T084012.985
pixabay.com/JerzyGorecki

Ogórki kiszone są pysznym produktem, który ma wyjątkowo wiele zastosowań. Można z nich przygotowywać zupy, dania, świetnie spisują się także jako zwykła przekąska. Dla tych, którzy chcą trochę poeksperymentować, zalecamy dodanie do zalewy 1 łyżki miodu - smak będzie wyjątkowy.

Przygotowanie kiszeniaków może wydawać się bardzo skomplikowanym procesem, podczas którego należy zachowywać szczególną czujność. W praktyce praca potrzebna do sporządzenia kiszonek jest minimalna.

Zwykłe ogórki kiszone smakują doskonale, istnieją jednak sposoby, dzięki którym można sprawić, że będą o wiele lepsze. Niżej prezentujemy jedną z możliwych wersji alternatywnych, idealnie pasującą do mięs.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Ogórki kiszone z miodem i chilli

Miód i chilli to kombinacja, która ma wiele zastosowań w kuchni. Słodkość miodu komponuje się z ostrością chilli - słodycz łagodzi palenie w ustach, pozostawiając delikatny posmak papryczki. Oba produkty są częstymi składnikami sosów czy marynat.

Samo sporządzenie ogórków z tymi dodatkami wygląda tak samo, jak zwykłych kiszonych. Podstawowym elementem są same ogórki, które muszą być doskonałej jakości, aby należycie się ukisiły.

Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.

Przepis na ogórki z chilli i miodem

Składniki:

  • Ogórki gruntowe

  • papryka chilli

  • miód

  • koperek

  • czosnek

  • liście chrzanu

  • korzeń chrzanu

  • sól

  • woda

Zacznij od bardzo dokładnego wymycia ogórków. Rozetnij jeden z nich na pół i sprawdź, czy nie mają pustych przestrzeni wewnątrz. Jeśli nie, obetnij ich końcówki i pokrój w grube plastry idealne na kanapki.

Paprykę, liście i korzenie chrzanu także opłucz wodą. Obierz korzeń i pokrój go w plastry. Paprykę drobno posiekaj. Ułóż ciasno w czystym i wyparzonym słoiku wszystkie składniki - możesz umieścić je warstwowo.

W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Na jeden litr wody, wsypuje się jedną łyżkę soli kamiennej niejodowanej. Zalej solanką ogórki, zakręć wieczko i odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Kiszonka będzie gotowa po około 5-6 dniach. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-13T092134.414
Ogórki kiszone w plastrach

Źródło: HandmadePictures, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: treehouse.co

Zapraszamy na nasz Instagram