Placki ziemniaczane po lwowsku z mięsnym nadzieniem
Placki ziemniaczane są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Kultowe placki ziemniaczane można przyrządzić w rozmaitych wydaniach. Lwowska odsłona specjału skrywa w sobie mięsne nadzienie.
Smakowite placki ziemniaczane są nie lada frykasem. W każdym domy przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po ziemniaczany specjał, w niecodziennym wydaniu. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć.
Placki ziemniaczane po lwowsku zachwycają smakiem
Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane należą do grona dań, które lubi praktycznie każdy. Istnieje wiele wariantów tego specjału. Niedawno prezentowaliśmy przepis na placki ziemniaczane, które przypominają w smaku pizzę.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Dziś sięgniemy po recepturę na placki ziemniaczane po lwowsku. Ich sekret tkwi w mięsnym farszu, który sprawia, że danie jest jeszcze bardziej sycące i zaskakuje niecodziennymi walorami smakowymi.
Przepis na nadziewane placki ziemniaczane jest banalnie prosty. Każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
1 kg ziemniaków
400 g mięsa mielonego
30 g mąki
2 jajka
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 g papryki wędzonej
2 g majeranku
Niezawodny przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane
Na początku ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach. Masę wykładamy na sitko, które umieszczamy na garnku, aby oddzielić nadmiar płynu. Jedną cebulę również musimy zetrzeć na tarce. Wzbogacamy o nią masę ziemniaczaną.
Drugą cebulę drobno siekamy i mieszamy z mięsem mielonym. Mieszankę wzbogacamy o przyprawy oraz wyciśnięty czosnek. Wracamy do masy ziemniaczanej. Odciskamy z niej pozostały nadmiar wody i dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę i majeranek.
(Canva / pixelshot)
Ziemniaki z dodatkami wyrabiany na jednolite ciasto. Odstawiamy je na bok. Mięsny farsz formujemy w niewielkie kulki, które trzeba spłaszczyć. Na patelnie rozgrzewamy olej. Kiedy będzie już gorący, wykładamy na niego łyżkę masy ziemniaczanej. Gdy masa zarumieni się z jednej strony, wówczas umieszczamy na niej cienką warstwę mięsa. Oblewamy ją kolejną porcją masy ziemniaczanej. Całość przekładamy po chwili na drugą stronę. Należy zwracać uwagę na to, by warstwy ziemniaków i mięsa były bardzo cienkie.
Kiedy placki będą złociste po obu stronach, oznacza to, że już są gotowe. Wykładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiemu daniu. Warto wiedzieć, jak placki ziemniaczane przyrządza Robert Makłowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy.
Źródło: WP Kuchnia