Smakosze.pl Przepisy Podkarpackie hreczanyki biją na głowę tradycyjne mielone. Sekretem jest wyjątkowy składnik
canva/YelenaYemchuk

Podkarpackie hreczanyki biją na głowę tradycyjne mielone. Sekretem jest wyjątkowy składnik

1 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Hreczanyki, czyli podkarpackie kotlety mielone to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlety z mięsa i kaszy gryczanej są niezwykle aromatyczne i soczyste, a ich smak zachwyci każdego smakosza. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Podkarpackie kotlety mielone podaje się z domowym sosem pomidorowym, czosnkowym lub grzybowym. Jesienią gorąco polecam przygotować sos z grzybów leśnych. Nie ma lepszego dodatku do obiadu od sosu z aromatycznych borowików, podgrzybków, czy kozaków. Po grzybobraniu wysuszmy resztę grzybów i dodajmy je np. do świątecznego bigosu.

Podkarpackie hreczanyki przygotowujemy z mięsa mielonego wieprzowego, najlepiej z szynki lub łopatki. Mięso zawiera tłuszcz, który nie dość, że jest nośnikiem smaku, to jeszcze sprawia, że kotlety mielone są niezwykle soczyste. Mięso na kotlety wyrabiajmy na początku z odrobiną zimnej wody, dopiero później dodajmy resztę składników. To prosty trik na uzyskanie najlepszego smaku.

Do kotletów mielonych musimy odpowiednio ugotować kaszę gryczaną. Kaszy nie możemy rozgotować, musi być al dente, kasza zmięknie podczas smażenia kotletów. Jeśli dodamy miękką kaszę do reszty składników, po usmażeniu otrzymamy nieestetyczną papkę, a kotlety nie będą tak smaczne.

Podkarpackie hreczanyki biją na głowę tradycyjne mielone

Składniki na 4- 5 porcji:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki

  • 100 g kaszy gryczanej

  • cebula

  • 3 duże ząbki czosnku

  • jajko

  • bułka tarta do obtaczania kotletów

  • sól, pieprz do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić podkarpacki specjał? Kotlety z kaszą gryczaną zachwycają smakiem

Kaszę włóż do garnka z gotującą się wodą, wsyp łyżeczkę soli, gotuj około 10 minut, kasza ma być al dente. Kaszę opłucz, odcedź i przesyp na talerz, żeby ostygła.

Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Mięso mielone przełóż do miski, wlej odrobię zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez kilka minut. Do mięsa dodaj cebulę, czosnek, sól, pieprz, ugotowaną kaszę i jajko.

Całość wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą, następnie uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez 10- 15 minut. Hreczanyki podaj z ziemniakami i sosem pomidorowym , czosnkowym lub grzybowym , smacznego.

Kotlety mielone
canva/fotografermen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy