Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.11.2022 10:16

Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo

Kotlety mielone z ziemniakami
canva/Yana Gayvoronskaya

Kotlety mielone z ziemniakami przygotowywane z mięsa wołowo-wieprzowego są soczyste i o wiele smaczniejsze od tradycyjnych mielonych z dodatkiem bułki tartej. Do kotletów nie potrzebujemy również ani jajka, ani czerstwej kajzerki. Kotlety mielone z ziemniakami będą wyśmienitym daniem na rodzinny obiad.

Do mięsa na kotlety mielone zwykle dodajemy bułkę tartą, kaszę mannę lub namoczoną w mleku kajzerkę. Bułką dodatkowo obtaczamy wyrobione już kotlety i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety możemy usmażyć również bez tych dodatków. Czego użyć zamiast bułki tartej do mielonych?

Kotlety mielone z ziemniakami przygotujemy bez grama bułki tartej i kajzerki. Nie dodamy do nich również jajka. Wszystkie składniki doskonale połączą się dzięki dzięki puree z ziemniaków. Wyrobione kotlety obtaczamy w mące pszennej i smażymy na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym.

Kotlety mielone z ziemniakami są bardzo soczyste i delikatne. Mięso doprawione ziołami prowansalskimi i świeżą natką pietruszki dosłownie rozpływa się w ustach. Przed przygotowywaniem kotletów wyrabiajmy samo mięso z odrobiną zimnej wody, w ten sposób szybko je spulchnimy, a kolety będą zachwycać smakiem.

Obłędne kotlety mielone z ziemniakami. W sam raz na rodzinny obiad

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 2 ziemniaki

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • łyżka siekanej natki pietruszki

  • łyżeczka soli, pieprz

  • mąka do panierowania

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone bez bułki tartej, kajzerki i jajka?

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i rozbij tłuczkiem na puree. Cebulę zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek. Do miski włóż mięso, wlej łyżkę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę.

Dodaj startą cebulę, czosnek, puree z ziemniaków. Wsyp również sól, pieprz, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiaj ręcznie, aż składniki dobrze się połączą.

Z masy uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Następnie zmniejsz moc palnika i duś kolejne 15-20 minut, smacznego.

Przygotuj również kotlety schabowe bez panierki i smażenia. Szukasz pomysłu na pożywny obiad? W tym artykule poznasz przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, wszyscy będą zachwyceni.

kotlety mielone z ziemniakami
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: