Smakosze.pl Porady Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Przez niego miód traci nie tylko smak
słoiki z miodem
Fot. Shutter/New Africa

Polacy nagminnie popełniają ten błąd. Przez niego miód traci nie tylko smak

13 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno w odpowiedni sposób przechowujesz miód? Jeden powszechny błąd sprawia, że ten zdrowy słodzik traci swoje właściwości oraz smak. O tym, jak poprawnie przechowywać ten cenny produkt oraz jakiego błędu nie popełniać dowiesz się z tego artykułu. Od teraz twój miód zawsze będzie smaczny.

Miód, czyli alternatywa dla cukru

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez miodu. Nie ma się, co dziwić, ponieważ stanowi on zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Dlatego śmiało, można słodzić nim herbatę, ale też dodawać do dań, czy słodkich przekąsek. Aby za każdym razem był smaczny, należy go odpowiednio przechowywać.

Wielu z nas popełnia jeden błąd, przez co miód traci smak, konsystencję oraz swoje prozdrowotne właściwości. O tym, czego unikać, dowiesz się z poniższej części artykułu.

miód do herbaty.jpg
Fot. Canva/Syda Productions
Wymieszaj serek wiejski z jajkiem. Nie ma lepszego śniadania
Pokrój cukinię na plastry i zawiń w folię. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Nie popełniaj tego błędu

Najczęściej popełnianym błędem jest przechowanie miodu w kuchennej szafce. Temperatura, która w nich panuje oraz pobliskie źródła ciepła sprawiają, że alternatywa dla cukru szybciej się psuje, a w dodatku może nawet fermentować .

Dodatkowo miód narażony na wysokie temperatury traci smak oraz wartości odżywcze. Jak więc przechowywać miód, aby długo zachował świeżość?

Jak poprawnie przechowywać miód?

Miód zachowa swoją świeżość, jeżeli będzie przechowywany w zacienionym i suchym miejscy . Najlepiej, gdyby panowała tam temperatura od 15 do 25 stopni. Do tego świetnie sprawdzą się takie miejsca jak spiżarnia, piwnica, a w ostateczności lodówka.

W tym ostatnim miejscu produkt może się skrystalizować, ale wystarczy podgrzać go w ciepłej wodzie, a szybko powróci do swojej płynnej konsystencji. Przechowuj miód w ten sposób, a jego smakiem i właściwościami będziesz cieszyć się długo.

Pamiętaj także, aby już nigdy nie chować słoika z tym produktem do szafki kuchennej. Sprawdź, co zrobić z cukinii oraz poznaj sposób na placki ziemniaczane .

miód 2.jpg
Fot. Canva/D-Ozen
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl