Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczka w sosie porowym, czyli sposób na pyszny i szybki obiad
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:46

Polędwiczka w sosie porowym, czyli sposób na pyszny i szybki obiad

Polędwiczka w sosie porowym, czyli sposób na pyszny i szybki obiad
pixabay.com

Polędwiczka jest jednym z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Słynie ze swojej delikatności i uniwersalnego zastosowania. Odpowiednio przygotowana jest miękka, soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie komponuje się, między innymi, z sosami na bazie śmietanki. Sekretem jej przyrządzenia jest stosunkowo krótka obróbka termiczna, ponieważ gdy mięso jest smażone zbyt długo, staje się suche i twarde.

Polędwiczka w sosie porowym jest daniem bardzo aromatycznym i sycącym, a przy tym szybkim i prostym w przygotowaniu. Co więcej, składniki potrzebne do jego przyrządzenia są niedrogie i łatwo dostępne niezależnie od pory roku. Wystarczy kilka produktów, aby stworzyć tę efektowną potrawę, która zachwyci Twoich najbliższych. Jest to danie jednogarnkowe, które nie wymaga posiadania dużych zdolności kulinarnych. Warto też dodać, że główny składnik sosu, czyli por, bogaty jest w witaminy, wapń, potas, fosfor, żelazo, białko, wykazuje działanie antyseptyczne i odtruwające. Por jest również niskokaloryczny i obfituje w korzystny dla naszego zdrowia błonnik.

Dodatki do tego dania mogą być bardzo różne. Polędwiczkę w sosie porowym często podaje się z ryżem, kaszą czy makaronem, a nawet pieczywem. My jednak szczególnie polecamy serwować ją z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkami kiszonymi.

Składniki na polędwiczkę w sosie porowym:

- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g)- 1 por- ½ łyżki masła- ½ łyżki oliwy- ½ łyżeczki musztardy- ½ łyżeczki tymianku- 80 ml płynnej śmietanki 30%- sól- świeżo zmielony pieprz- do dekoracji szczypiorek lub koperek

Sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie porowym:

Mięso należy opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie odkroić widoczną błonę, pokroić je na plasterki o grubości ok. 1 cm i delikatnie rozbić dłonią. Mięso przyprawić dopiero przed włożeniem na rozgrzaną patelnię.

Zielone liście pora należy odkroić. Do przyrządzenia potrawy będzie potrzebna tylko jego biała i jasnozielona część. Umyte i przygotowane w ten sposób warzywo przeciąć na pół, a następnie pokroić na cienkie półplasterki.

Rozgrzać patelnię, wrzucić masło i oliwę, a gdy te się połączą, włożyć przyprawione pieprzem i solą mięso. Ogień powinien być duży. Tłuszcz musi być gorący, aby polędwiczka mogła się przysmażyć, a soki i aromat mięsa zostały zamknięte wewnątrz. Po minucie przewrócić każdy z kawałków na drugą stronę i znów smażyć przez ok. 60 sekund. Przełożyć na talerz.

W tej samej patelni umieścić por, tymianek, sól, trochę pieprzu i smażyć przez ok. 2 minuty, cały czas delikatnie mieszając, aby całość się zarumieniła, ale nie przypaliła. Dolać ok. 60 ml wody (1/4 szklanki) i dusić pod przykryciem przez kolejne 2 minuty.

Następnie dolać na patelnię sok z mięsa, który pojawił się na talerzu i dusić do momentu, aż por całkowicie zmięknie. Dołożyć polędwiczki. Po chwili można dodać śmietankę i musztardę, przemieszać i zaczekać, aż całość się zagotuje. Trzymać na niewielkim ogniu jeszcze przez około minutę i odstawić. W tym momencie warto sprawdzić stopień wysmażenia mięsa. Powinno być ono jeszcze delikatnie różowe w środku.

Polędwiczka w sosie porowym jest już gotowa. Teraz wystarczy przełożyć ją na talerz, ozdobić szczypiorkiem lub koperkiem i podawać z ulubionymi dodatkami.

Składniki na pieczone ziemniaczki:

- ziemniaki (ok. 1 kg)- 3 łyżki oleju- przyprawy: czosnek granulowany, sól, tymianek,

Sposób przygotowania pieczonych ziemniaczków:

Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części, ósemki (łódeczki). Przełożyć je do miski, polać olejem, posypać przyprawami do smaku i wymieszać.

Umieścić je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni, góra-dół). Ziemniaki należy piec przez ok. 35-40 minut, od czasu do czasu sprawdzając ich miękkość. Na koniec, na około 2-3 minuty przed wyjęciem z piekarnika, można włączyć termoobieg, dzięki czemu warzywa bardziej się zarumienią i staną się chrupiące z zewnątrz.

Tagi: