Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie. Niezawodny przepis
Polędwiczki wieprzowe w rękawie z cebulką i ziołowej marynacie to pomysł na prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Mięso marynowane i pieczone w całości w piekarniku ma doskonały smak, jest miękkie i bardzo soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku.
Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie po pokrojeniu będzie miała doskonałe, soczyste i delikatne mięso. Polędwiczkę zamarynuj w przyprawach kilka godzin przed pieczeniem. Mięso będzie najsmaczniejsze, kiedy zostawisz je w marynacie na całą noc.
Cebula smażona razem z mięsem doda polędwicy świetnego aromatu i zabezpieczy ją przed wysuszeniem. Mięso piecz z wyłączonym termoobiegiem około 40 minut. Polędwiczki wieprzowe doskonale smakują z ziemniakami opiekanymi lub puree z dyni . Podaj do obiadu również surówkę lub lekką sałatkę, a stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym , każdy smakosz będzie zachwycony.
Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie
Składniki:
-
polędwica wieprzowa
-
duża cebula
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Składniki na marynatę:
-
3 łyżki oliwy z oliwek
-
łyżeczka soku z cytryny
-
łyżka miodu
-
łyżeczka czosnku granulowanego
-
2 łyżeczki tymianku suszonego
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie?
Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Polędwicę umyj, osusz i obtocz w soli i pieprzu, następnie natrzyj marynatą, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokrój cebulę w piórka, na oleju podsmaż całą polędwicę.
Źródło zdjęcia: canva/NorGal Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze kilka minut. Całość przełóż do rękawa do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnia z opcją grzania góra- dół, piecz 40 minut, następnie pokrój polędwicę w plastry i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.