Smakosze.pl Przepisy Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie. Niezawodny przepis
canva/bhofack2

Polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie. Niezawodny przepis

23 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polędwiczki wieprzowe w rękawie z cebulką i ziołowej marynacie to pomysł na prosty i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Mięso marynowane i pieczone w całości w piekarniku ma doskonały smak, jest miękkie i bardzo soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w piekarniku.

Polędwiczka wieprzowa pieczona w rękawie po pokrojeniu będzie miała doskonałe, soczyste i delikatne mięso. Polędwiczkę zamarynuj w przyprawach kilka godzin przed pieczeniem. Mięso będzie najsmaczniejsze, kiedy zostawisz je w marynacie na całą noc.

Cebula smażona razem z mięsem doda polędwicy świetnego aromatu i zabezpieczy ją przed wysuszeniem. Mięso piecz z wyłączonym termoobiegiem około 40 minut. Polędwiczki wieprzowe doskonale smakują z ziemniakami opiekanymi lub puree z dyni . Podaj do obiadu również surówkę lub lekką sałatkę, a stworzysz wyśmienite danie dla całej rodziny.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie grzybowym , każdy smakosz będzie zachwycony.

Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie

Składniki:

  • polędwica wieprzowa

  • duża cebula

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżeczka soku z cytryny

  • łyżka miodu

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • 2 łyżeczki tymianku suszonego

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w rękawie?

Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Polędwicę umyj, osusz i obtocz w soli i pieprzu, następnie natrzyj marynatą, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokrój cebulę w piórka, na oleju podsmaż całą polędwicę.

Suszony tymianek do mięsnej marynaty

Źródło zdjęcia: canva/NorGal Do mięsa dodaj cebulę i smaż jeszcze kilka minut. Całość przełóż do rękawa do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnia z opcją grzania góra- dół, piecz 40 minut, następnie pokrój polędwicę w plastry i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy