Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z dodatkiem pieczarek, pietruszki i rozmarynu to pyszne i niezwykle aromatyczne danie obiadowe. Mięso duszone z grzybami jest miękkie i nabiera doskonałego smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to smaczne, aromatyczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w godzinę. Do sosu możesz wykorzystać jeden rodzaj grzybów leśnych lub pomieszać kilka gatunków, aby urozmaicić smak. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki i świeżym rozmarynem.
Do polędwiczek w sosie świetnie pasuje kasza gryczana biała lub bulgur. Mięso równie dobrze smakuje podane z ziemniakami tłuczonymi lub puree z dodatkiem czosnku. Dodania możesz również przygotować warzywa na parze lub blanszowane.
Polędwiczki przygotujesz na wiele sposobów- jednym z najsmaczniejszych są polędwiczki w sosie śliwkowym. Suszone śliwki rewelacyjnie łączą się z wieprzowiną, dzięki czemu ugotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki na 4-5 porcji
500 g polędwiczek wieprzowych
250 g leśnych grzybów
100 g pieczarek
cebula
łyżka posiekanej natki pietruszki
2-3 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
papryka słodka mielona
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany
olej do smażenia
Jak zrobić polędwiczki w sosie grzybowym?
Mięso umyj, osusz, każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, papryką słodką, obtocz w mące. Wieprzowinę podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż na talerz.
Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone grzyby leśne i pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, aż puszczą wodę. Do grzybów w dodaj mięso, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Mizina Dodaj gałązki rozmarynu, w razie potrzeby wlej odrobinę zimnej wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40-50 minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj śmietanę, natkę pietruszki i gotuj, aż zgęstnieje.