Jak zrobić puree z dyni?
Puree z dyni to świetny dodatek do obiadu, ciast, deserów. Puree jest gęste, słodkie i świetnie łączy się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. Puree wykorzystasz również do przygotowania zdrowych deserów, ciast, a nawet jesiennej kawy. Jak zrobić puree z dyni?
Sezon na dynię trwa od września do końca listopada, poza sezonem możemy również dostać w sklepach mniejszą odmianę- dynię hokkaido, która jest równie smaczna i zdrowa. Dynia zawiera wiele cennych witamin, między innymi witaminę C, witaminy z grupy B. Warzywo to również bogactwo antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia.
Puree z dyni wykorzystasz na wiele sposobów. Puree jest pysznym dodatkiem do kurczaka, schabu, karkówki, mięsa wołowego i ryb. Z puree upieczesz również lekkie i pyszne ciasta- tu poznasz przepis na wyśmienite ciasto z puree dyniowym.
Przygotuj większą porcję puree, przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 20 minut, aby cieszyć się wyjątkowym, delikatnym smakiem przez cały rok. Puree jest również doskonałym dodatkiem do jesiennej kawy- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pumpkin latte, czyli wyśmienitą kawę w nowej odsłonie.
Przepis na puree z dyni
Składniki:
dynia
oliwa z oliwek
Jak zrobić puree z dyni?
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij pestki, ale nie obieraj jej z twardej skóry. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj kawałki dyni, skrop oliwą.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 35-40 minut, do miękkich kawałków, następnie wyjmij z pieca i ostudź. Chłodną, upieczoną dynię obierz ze skóry, kawałki natomiast zblenduj mikserem na gęsty krem, w razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy lub wody.