Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić puree z dyni?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:43

Jak zrobić puree z dyni?

Jak zrobić puree z dyni?
canva/nata_vkusidey

Puree z dyni to świetny dodatek do obiadu, ciast, deserów. Puree jest gęste, słodkie i świetnie łączy się z daniami mięsnymi, rybami i potrawami wegetariańskimi. Puree wykorzystasz również do przygotowania zdrowych deserów, ciast, a nawet jesiennej kawy. Jak zrobić puree z dyni?

Sezon na dynię trwa od września do końca listopada, poza sezonem możemy również dostać w sklepach mniejszą odmianę- dynię hokkaido, która jest równie smaczna i zdrowa. Dynia zawiera wiele cennych witamin, między innymi witaminę C, witaminy z grupy B. Warzywo to również bogactwo antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia.

Puree z dyni wykorzystasz na wiele sposobów. Puree jest pysznym dodatkiem do kurczaka, schabu, karkówki, mięsa wołowego i ryb. Z puree upieczesz również lekkie i pyszne ciasta- tu poznasz przepis na wyśmienite ciasto z puree dyniowym.

Przygotuj większą porcję puree, przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 20 minut, aby cieszyć się wyjątkowym, delikatnym smakiem przez cały rok. Puree jest również doskonałym dodatkiem do jesiennej kawy- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić pumpkin latte, czyli wyśmienitą kawę w nowej odsłonie.

Przepis na puree z dyni

Składniki:

  • dynia

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić puree z dyni?

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, wyjmij pestki, ale nie obieraj jej z twardej skóry. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj kawałki dyni, skrop oliwą.

Upieczone kawałki dyni

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz 35-40 minut, do miękkich kawałków, następnie wyjmij z pieca i ostudź. Chłodną, upieczoną dynię obierz ze skóry, kawałki natomiast zblenduj mikserem na gęsty krem, w razie potrzeby dodaj odrobinę oliwy lub wody.