Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Delikatne, miękkie mięso otulone aromatycznym, wyraźnym w smaku sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.
Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad w weekend lub na wizytę gości. Podsmażone, następnie duszone mięso jest miękkie i delikatne. Sos do polędwiczek z kurek i suszonych grzybów doskonale uzupełnia smak polędwiczek i nadaje całemu daniu niezwykłego aromatu.
Do polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym świetnie pasują pieczone ziemniaki lub ziemniaczane puree. Danie podane w ten sposób wygląda bardzo estetycznie, jak z restauracji, jest pyszne i za każdym razem ekspresowo znika z talerzy.
Przed przygotowaniem dania suszone grzyby przełóż do miski i zalej zimną wodą. Grzyby muszą zmięknąć. Po godzinie będą już doskonałe do sosu, a woda nabierze grzybowego aromatu i wykorzystasz ją do duszenia mięsa.
Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śmietanowo- musztardowym , idealne na rodzinny obiad.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Składniki na 4-5 porcji:
-
500 g polędwiczek wieprzowych
-
300 g kurek
-
spora garść suszonych grzybów leśnych
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
suszony tymianek
-
posiekana natka pietruszki
-
papryka mielona czerwona słodka
-
pieprz, sól
-
200 ml śmietany 18%
-
2 łyżki masła
-
2 łyżki mąki pszennej
-
olej do smażenia
-
2 szklanki zimnej wody
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym?
Grzyby suszone zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na godzinę, aby zmiękły. W tym czasie umyj mięso, następnie dokładnie osusz, oprósz solą, pieprzem, natrzyj delikatnie mieloną papryką i obtocz w mące.
Polędwiczki usmaż na oleju na złoty kolor, przełóż na talerz. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone kurki i smaż przez kilka minut. Suszone grzyby odsącz z wody (wody nie wylewaj), pokrój w plasterki i dodaj do kurek.
Źródło zdjęcia: canva/ A_Lein Całość dopraw suszonym tymiankiem, solą i pieprzem i smaż przez 3-4 minuty . Polędwiczki przełóż do większego garnka, dodaj grzyby, wlej wodę po moczeniu grzybów i duś pod przykryciem przez 20-30 minut.
Gdy grzyby i mięso będą już miękkie, wlej śmietanę, wymieszaj, oprósz posiekaną pietruszką i gotuj jeszcze chwilę, aby śmietana zagęściła sos. W razie potrzeby dodaj odrobinę wymieszanej w wodzie mąki.