Smakosze.pl Przepisy Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
canva/Dar1930

Aromatyczne polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

26 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Delikatne, miękkie mięso otulone aromatycznym, wyraźnym w smaku sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym.

Polędwiczki wieprzowe to zawsze dobry pomysł na obiad w weekend lub na wizytę gości. Podsmażone, następnie duszone mięso jest miękkie i delikatne. Sos do polędwiczek z kurek i suszonych grzybów doskonale uzupełnia smak polędwiczek i nadaje całemu daniu niezwykłego aromatu.

Do polędwiczek wieprzowych w sosie kurkowym świetnie pasują pieczone ziemniaki lub ziemniaczane puree. Danie podane w ten sposób wygląda bardzo estetycznie, jak z restauracji, jest pyszne i za każdym razem ekspresowo znika z talerzy.

Przed przygotowaniem dania suszone grzyby przełóż do miski i zalej zimną wodą. Grzyby muszą zmięknąć. Po godzinie będą już doskonałe do sosu, a woda nabierze grzybowego aromatu i wykorzystasz ją do duszenia mięsa.

Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śmietanowo- musztardowym , idealne na rodzinny obiad.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych

  • 300 g kurek

  • spora garść suszonych grzybów leśnych

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • suszony tymianek

  • posiekana natka pietruszki

  • papryka mielona czerwona słodka

  • pieprz, sól

  • 200 ml śmietany 18%

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • olej do smażenia

  • 2 szklanki zimnej wody

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym?

Grzyby suszone zalej 2 szklankami zimnej wody i odstaw na godzinę, aby zmiękły. W tym czasie umyj mięso, następnie dokładnie osusz, oprósz solą, pieprzem, natrzyj delikatnie mieloną papryką i obtocz w mące.

Polędwiczki usmaż na oleju na złoty kolor, przełóż na talerz. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj pokrojone kurki i smaż przez kilka minut. Suszone grzyby odsącz z wody (wody nie wylewaj), pokrój w plasterki i dodaj do kurek.

Kurki smażone na patelni z cebulką i tymiankiem suszonym

Źródło zdjęcia: canva/ A_Lein Całość dopraw suszonym tymiankiem, solą i pieprzem i smaż przez 3-4 minuty . Polędwiczki przełóż do większego garnka, dodaj grzyby, wlej wodę po moczeniu grzybów i duś pod przykryciem przez 20-30 minut.

Gdy grzyby i mięso będą już miękkie, wlej śmietanę, wymieszaj, oprósz posiekaną pietruszką i gotuj jeszcze chwilę, aby śmietana zagęściła sos. W razie potrzeby dodaj odrobinę wymieszanej w wodzie mąki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy