Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować najlepsze puree ziemniaczane?
Adam Moskal
Adam Moskal 04.01.2022 01:00

Jak przygotować najlepsze puree ziemniaczane?

Tłuczone ziemniaki
canva/john shepherd, Getty Images Signature

Puree ziemniaczane przygotowywane w Polsce składa się najczęściej jedynie z samych ziemniaków, soli oraz czarnego pieprzu. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości i podać im do obiadu coś wyjątkowego, sprawdź poniższy przepis na najlepsze puree. Dzięki dodaniu musztardy ziemniaki nabierają silnego aromatu, który wspaniale podkreśla delikatność kartofli.

Puree ziemniaczane można zrobić na wiele różnych sposobów. Jego smak zależy głównie od dodatków wrzuconych do ziemniaczanej papki. Bardzo ważne jest również zrezygnowanie z tłuczka na rzecz praski do ziemniaków, takiej jak do sporządzania kopytek czy śląskich klusek. Użycie jej gwarantuje aksamitną teksturę gotowego puree.

Z pewnością niektórzy mogą dziwić się na obecność musztardy w tłuczonych kartoflach, jednak ich smak z jej pomocą będzie przepyszny. Ostrość i kwaśność musztardy idealnie komponuje się z łagodnymi ziemniakami, co daje niesamowity efekt.

Przepis na najlepsze puree ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 75 g masła

  • 125 ml pełnego mleka

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki i wycięcia wszelkich ciemnych i zielonych plam. Umyj kartofle pod bieżącą wodą, pokrój je na mniejsze kawałki, zalej czystą wodą i postaw na gazie. Nie wsypuj soli do wody, ponieważ ziemniaki i tak doprawia się na sam koniec. Po około 20 minutach gotowania kawałki ziemniaków powinny być już miękkie.

Odcedź bulwy na sitku i z powrotem wrzuć do garnka. Ponownie postaw go na gazie i podgrzewaj przez kilka chwil, aż resztki wody odparują. Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę wprost do ciepłego jeszcze garnka. Wysoka temperatura ułatwi mieszanie masy, a także umożliwi rozpuszczenie masła. Dodaj do nich masło w temperaturze pokojowej i wymieszaj.

Mleko połącz z obiema musztardami i wlej je do utłuczonych kartofli. Dokładnie wymieszaj wszystko ze sobą, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Sprawdź smak puree - jeśli jest za mało słone dopraw je solą. Dodaj do niego również świeżo mielony czarny pieprz. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia prosty przepis na kultowe pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu.

Puree ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dontgobaconmyheart

Zapraszamy na nasz Instagram