Smakosze.pl
Tłuczone ziemniaki

canva/john shepherd, Getty Images Signature

Jak przygotować najlepsze puree ziemniaczane?

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Puree ziemniaczane przygotowywane w Polsce składa się najczęściej jedynie z samych ziemniaków, soli oraz czarnego pieprzu. Jeśli chcesz zachwycić swoich gości i podać im do obiadu coś wyjątkowego, sprawdź poniższy przepis na najlepsze puree. Dzięki dodaniu musztardy ziemniaki nabierają silnego aromatu, który wspaniale podkreśla delikatność kartofli.

Puree ziemniaczane można zrobić na wiele różnych sposobów. Jego smak zależy głównie od dodatków wrzuconych do ziemniaczanej papki. Bardzo ważne jest również zrezygnowanie z tłuczka na rzecz praski do ziemniaków, takiej jak do sporządzania kopytek czy śląskich klusek. Użycie jej gwarantuje aksamitną teksturę gotowego puree.

dyniowe kluski śląskie

Słoneczne, zniewalające smakiem kluski śląskie z dynią

CZYTAJ DALEJ

Z pewnością niektórzy mogą dziwić się na obecność musztardy w tłuczonych kartoflach, jednak ich smak z jej pomocą będzie przepyszny. Ostrość i kwaśność musztardy idealnie komponuje się z łagodnymi ziemniakami, co daje niesamowity efekt.

Przepis na najlepsze puree ziemniaczane

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 75 g masła

  • 125 ml pełnego mleka

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania ziemniaków ze skórki i wycięcia wszelkich ciemnych i zielonych plam. Umyj kartofle pod bieżącą wodą, pokrój je na mniejsze kawałki, zalej czystą wodą i postaw na gazie. Nie wsypuj soli do wody, ponieważ ziemniaki i tak doprawia się na sam koniec. Po około 20 minutach gotowania kawałki ziemniaków powinny być już miękkie.

Odcedź bulwy na sitku i z powrotem wrzuć do garnka. Ponownie postaw go na gazie i podgrzewaj przez kilka chwil, aż resztki wody odparują. Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę wprost do ciepłego jeszcze garnka. Wysoka temperatura ułatwi mieszanie masy, a także umożliwi rozpuszczenie masła. Dodaj do nich masło w temperaturze pokojowej i wymieszaj.

Mleko połącz z obiema musztardami i wlej je do utłuczonych kartofli. Dokładnie wymieszaj wszystko ze sobą, aż uzyskasz gładką i kremową konsystencję. Sprawdź smak puree - jeśli jest za mało słone dopraw je solą. Dodaj do niego również świeżo mielony czarny pieprz. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia prosty przepis na kultowe pieczone ziemniaki w szwedzkim stylu.

Puree ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: dontgobaconmyheart

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >