Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.01.2022 01:00

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym
canva/iko636

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Miękkie, doprawione polędwiczki duszone z cebulką i czosnkiem w sosie śmietanowo- musztardowym to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsnych i wyraźnych w smaku potraw. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym.

Sos śmietanowo- musztardowy do polędwiczek to chyba najprostszy sos do mięsa, a z pewnością jednej z najlepszych. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy jest delikatna i świetnie łączy się z kwaśną śmietanką, tworząc gęsty i bardzo aromatyczny sos.

Polędwiczki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i mieloną papryką, nic więcej nie jest potrzebne, kiedy w grę wchodzi przepyszny sos. Mięso smaż, a następnie duś z cebulką i czosnkiem. Cebula duszona dodatkowo zagęści całe danie, dlatego też nie jest potrzebna mąką.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podaj puree ziemniaczanym oraz zblanszowanymi lub ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową lub szparagami. Taki zestaw obiadowy skusi każdego.

Polędwiczki możesz przygotować również w piekarniku- tu poznasz przepis na miękkie i delikatne polędwiczki w sosie pieczarkowym.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych

  • duża cebula czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki musztardy francuskiej

  • 3/4 szklanki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • papryka słodka mielona

  • olej do smażenia

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym?

Polędwiczki umyj, osusz, lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, następnie oprósz z każdej strony solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką. Mięso obsmaż na patelni na złoty kolor, wyłóż na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, dodaj mięso, usmaż z warzywami. Gdy polędwiczki będą już miękkie, do garnka wlej śmietanę wymieszaną z musztardą.

Musztarda francuska w misce

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Całość duś pod przykryciem przez kilka minut, danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.