Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Niezawodny przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Miękkie, doprawione polędwiczki duszone z cebulką i czosnkiem w sosie śmietanowo- musztardowym to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika mięsnych i wyraźnych w smaku potraw. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym.
Sos śmietanowo- musztardowy do polędwiczek to chyba najprostszy sos do mięsa, a z pewnością jednej z najlepszych. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy jest delikatna i świetnie łączy się z kwaśną śmietanką, tworząc gęsty i bardzo aromatyczny sos.
Polędwiczki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i mieloną papryką, nic więcej nie jest potrzebne, kiedy w grę wchodzi przepyszny sos. Mięso smaż, a następnie duś z cebulką i czosnkiem. Cebula duszona dodatkowo zagęści całe danie, dlatego też nie jest potrzebna mąką.
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym podaj puree ziemniaczanym oraz zblanszowanymi lub ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową lub szparagami. Taki zestaw obiadowy skusi każdego.
Polędwiczki możesz przygotować również w piekarniku- tu poznasz przepis na miękkie i delikatne polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym
Składniki na 4-5 porcji:
500 g polędwiczek wieprzowych
duża cebula czerwona
4 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy francuskiej
3/4 szklanki śmietany 18%
sól, pieprz
papryka słodka mielona
olej do smażenia
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo- musztardowym?
Polędwiczki umyj, osusz, lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, następnie oprósz z każdej strony solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką. Mięso obsmaż na patelni na złoty kolor, wyłóż na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż na oleju posiekaną cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, dodaj mięso, usmaż z warzywami. Gdy polędwiczki będą już miękkie, do garnka wlej śmietanę wymieszaną z musztardą.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Całość duś pod przykryciem przez kilka minut, danie dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.