Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - wyborny, mięsny obiad
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym na obiad to świetny pomysł na aromatyczne danie dla całej rodziny. Delikatna polędwiczka w musztardowo- miodowej marynacie zapieczone w sosie musztardowym posmakują każdemu miłośnikowi mięsa. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym to jedno z prostszych i szybszych dań obiadowych. Do przygotowania obiadu potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Polędwiczki zwykle podaję z puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Mięso doskonale uzupełniają również warzywa blanszowane i lekka surówka z kapusty pekińskiej .
Do sosu wykorzystaj dwa rodzaje musztardy- wyraźną w smaku, lekko ostrą musztardę sarepską i delikatną musztardę francuską z ziarnami gorczycy. Sos wzbogacony cebulką, czosnkiem i śmietaną ma świetny aromat, a upieczone w nim mięso smakuje doskonale.
Polędwiczki wieprzowe to mięso, które podasz z wieloma świetnymi sosami, w tym artykule dowiesz się, jak zrobić polędwiczki w sosie kurkowym , idealne na jesień. Tu natomiast poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym , którego smak doskonale łączy się z mięsem.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym
Składniki na 3-4 porcje:
-
600 g polędwiczek wieprzowych
-
1,5 łyżki musztardy sarepskiej
-
2 łyżki miodu
-
sól, pieprz
-
łyżka oliwy z oliwek
-
olej do smażenia
Składniki na sos musztardowy:
-
2 łyżki musztardy sarepskiej
-
2 łyżki musztardy francuskiej
-
cebula
-
ząbek czosnku
-
2 łyżki śmietany 18%
-
2 łyżki masła
-
pół łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym?
Polędwiczki delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz solą, pieprzem. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem i oliwą, następnie obtocz w marynacie mięso i wstaw do lodówki na godzinę.
Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulkę, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie wlej pół szklanki zimnej wody, musztardę sarepską i francuską i gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.
Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody, na patelnię wlej śmietanę, wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie mieszaj, aż powstanie gęsty sos, dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Polędwiczki wyjmij z lodówki i podsmaż na oleju na złoty kolor, następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem lub oliwą, wlej przygotowany sos, przykryj pojemnik.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i dopiecz jeszcze 10 minut. Smacznego.