Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Surówka z kapusty pekińskiej jest prostą i smaczną surówką obiadową, która świetnie pasuje do każdego dania, zarówno do mięsa, ryb, jak i potraw wegetariańskich. Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna, ale z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka, słodkiej marchewki i ostrej cebulki. Jest przepyszna. Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu.
Surówka z kapusty pekińskiej, cebulki, marchewki i jabłka to prawdziwa bomba witaminowa, którą możesz podać do każdego obiadu. Kapusta zawiera duże ilości witamin i minerałów, marchewka beta karoten, jabłko to silny przeciwutleniacz, cebula natomiast działa jak naturalny antybiotyk. Surówka jest też świetnym pomysłem na sycącą kolację lub zdrowy lunch.
Surówka z kapusty pekińskiej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest delikatna, ale jednocześnie lekko kwaśna, słodka i ostra. Do surówki dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, aby dobrze połączyć wszystkie składniki i smaki. Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje np. do gotowanego schabu na ciepło lub dorsza pieczonego z cytryną i rozmarynem.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki na 4-5 porcji:
kapusta pekińska
marchewka
jabłko
czerwona cebula
szczypta cukru
sól, pieprz
łyżka jogurtu naturalnego
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu?
Cebulę posiekaj i oprósz cukrem. Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj kapustę. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
Smacznego.