Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.11.2021 01:00

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
canva/a-lesa

Surówka z kapusty pekińskiej jest prostą i smaczną surówką obiadową, która świetnie pasuje do każdego dania, zarówno do mięsa, ryb, jak i potraw wegetariańskich. Surówka z kapusty pekińskiej jest delikatna, ale z wyczuwalną nutą kwaśnego jabłka, słodkiej marchewki i ostrej cebulki. Jest przepyszna. Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej, cebulki, marchewki i jabłka to prawdziwa bomba witaminowa, którą możesz podać do każdego obiadu. Kapusta zawiera duże ilości witamin i minerałów, marchewka beta karoten, jabłko to silny przeciwutleniacz, cebula natomiast działa jak naturalny antybiotyk. Surówka jest też świetnym pomysłem na sycącą kolację lub zdrowy lunch.

Surówka z kapusty pekińskiej to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest delikatna, ale jednocześnie lekko kwaśna, słodka i ostra. Do surówki dodaj łyżkę jogurtu naturalnego, aby dobrze połączyć wszystkie składniki i smaki. Surówka z kapusty pekińskiej świetnie pasuje np. do gotowanego schabu na ciepło lub dorsza pieczonego z cytryną i rozmarynem.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki na 4-5 porcji:

  • kapusta pekińska

  • marchewka

  • jabłko

  • czerwona cebula

  • szczypta cukru

  • sól, pieprz

  • łyżka jogurtu naturalnego

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu?

Cebulę posiekaj i oprósz cukrem. Jabłko i marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj kapustę. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.

Smacznego.