Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym
Mięso z polędwicy wieprzowej na różne sposoby
Polędwica wieprzowa, długi i wąski mięsień, zaliczany częściowo do schabu, a częściowo do biodrówki. To jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego, o wszechstronnym zastosowaniu. Mięso to jest elementem tylnej półtuszy wieprzowej. Żeby mieć pewność, że kupione mięso jest świeże, warto upewnić się, że jego kolor jest ciemnoróżowy, a po przekrojeniu mięsa, włókna rozchodzą się.
Polędwiczki wieprzowe smakują wyjątkowo, szczególnie jeśli są duszone w sosie lub pieczone i podawane z różnymi dodatkami. Należy jednak pamiętać, by mięso dobrze zamarynować i nie przesuszyć podczas obróbki - wówczas będzie wiórowate i niesmaczne.
Polędwica to mięso delikatne również w swojej strukturze. Żeby jej nie zepsuć trzeba pamiętać, aby nie używać w nadmiarze tłuczka do mięsa. Najlepiej w ogóle z niego zrezygnować. Pokrojone mięso wystarczy rozklepać delikatnie dłonią. Tak przygotowane nadaje się do dalszej obróbki termicznej.
Mięso z polędwicy wieprzowej jest uniwersalne, więc pasuje do niego niemal każdy sos. Można je podać z sezonowymi grzybami lub pieczarkami połączonymi ze śmietaną, z sosem musztardowym lub chrzanowym. Przyprawy takie jak majeranek, zioła, czosnek, cebula to podstawowe aromaty idealnie dopełniające smak polędwicy.
Polędwica wieprzowa to mięso, które jest doskonałą podstawą do takich dań obiadowych, takich jak:
Zapiekane eskalopki z warzywami
Bitki w sosach (własnym lub owocowo-warzywnym)
Szaszłyki grillowane
Bitki w sosie własnym
Medaliony z dodatkami w postaci kaszy, ryżu, makaronu lub ziemniaków
W mielonej formie jako podstawa do różnego rodzaju farszy i nadzień.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym
Polędwica wieprzowa z sosem ze śliwek, ziemniakami lub makaronem to sycące i aromatyczne danie, które może być daniem głównym na niedzielny obiad, jak również wykwintną propozycją na wszelkie uroczystości rodzinne typu Komunia Święta, obiad wielkanocny lub bożonarodzeniowy czy noworoczny poczęstunek dla znajomych.
Składniki:
20 suszonych śliwek bez pestek (naturalnych lub wędzonych)
4 łyżki brandy lub whisky (opcjonalnie)
3 łyżki wody
300 g polędwiczki wieprzowej
4 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
70 ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżej natki pietruszki
Makaron tagliatelle (3-4 gniazda) lub ziemniaki z wody jako dodatek
Opcjonalnie mix warzyw ugotowanych na parze lub mrożona mieszanka warzywna, ewentualnie surówka z kiszonej kapusty i marchewki.
Przygotowanie:
Do dużego rondla lub garnka włożyć śliwki, wlać alkohol, jeśli używamy w przepisie i wodę, gotować wszystko na małym ogniu przez ok. 7 minut, do czasu aż śliwki będą miękkie.
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą oraz pieprzem.
Na patelni roztopić masło z olejem, włożyć mięso i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie miękkie, a białko się zetnie.
Do mięsa dodać śliwki wraz z syropem, gotować przez 1 - 2 minuty na większym ogniu. Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować wszystko razem przez chwilę
Gotować przez około minutę co chwilę mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje. W międzyczasie dodać koperek i pietruszkę zieloną.
Doprawić solą w razie potrzeby oraz pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem, kaszą lub ziemniakami, w towarzystwie ulubionej surówki.