Bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku wg. Magdy Gessler
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez ziemniaków, od czasu do czasu możecie z nich zrobić purée. Jak? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku. Z pewnością będziecie nim zachwyceni, podobnie jak my. Jest szansa, że zniknie z talerzy szybciej, niż reszta posiłku.
Na polskich stołach królują ziemniaki. Dla większości osób są nieodzownym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, wprost z wody. Jednak czasami można pokusić się o przygotowanie purée. Jest bardzo proste do zrobienia, zwłaszcza jeśli skorzystacie z przepisu znanej restauratorki.
Bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku wg Magdy Gessler
Składniki:
ok. 50 dag ziemniaków
1 główka czosnku
oliwa z oliwek
200 ml śmietany 36 proc.
10 dag masła
25 dag twarogu
sól, pieprz
Przygotowanie purée
Z główki czosnku odkrój czapeczkę, tak by wszystkie ząbki zostały odsłonięte. Czosnek posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Przykryj folią do pieczenia, piecz ok. 45 minut w 200 st. C.
Ziemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach, wystudź. Obierz, zmiksuj, przełóż do rondla.
Do ziemniaków dodaj śmietanę oraz upieczony, roztarty czosnek. Masę wymieszaj, podgrzewaj przez 30 sekund.
Do purée dodaj masło i zmiksowany twaróg. Mieszaj energicznie, aż dokładnie połączą się z ziemniakami. Purée dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pyszne ziemniaki do obiadu. Zobacz, jak przygotować pieczone ziemniaki, a także jak zrobić krokiety ziemniaczane.
Źródło zdjęcia: canva/Gitanna
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakizycia