Niebiańsko soczyste polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z piekarnika to pomysł na prosty i wyśmienity obiad, który przygotujesz w niecałą godzinę. Tak przygotowane polędwiczki sprawdzą się na zwykły obiad, a także na spotkania w większym gronie, święta i ważne uroczystości. Poznaj przepis na wyśmienite polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami.
Polędwica wieprzowa jest bardzo delikatnym i soczystym mięsem, które ma uniwersalny smak i dzięki temu przygotujesz ją na wiele różnych sposobów. Polędwica obsmażona na oliwie z suszonych pomidorów, a następnie pieczona jest miękka i przepyszna.
Polędwiczki zapiecz w suszonych pomidorach z dodatkiem czosnku i cebulki, które również usmaż wcześniej na oliwie z pomidorów. W ten sposób całe danie nabierze fenomenalnego smaku suszonych warzyw. Pod koniec pieczenia dodaj śmietankę, która ładnie wykończy całe danie, tworząc aksamitny sos.
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami podaj np. z puree z ziemniaków lub ziemniakami opiekanymi. Bardzo smacznym połączeniem są również warzywa grillowane, które również przygotujesz błyskawicznie.
Jeśli szukasz pomysłu na polędwiczki wieprzowe- tu poznasz przepis na polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie kurkowym , wszyscy będą zachwyceni.
Przepis na polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami
Składniki na 3-4 porcje:
-
500 g polędwicy wieprzowej
-
cebula czerwona
-
3 ząbki czosnku
-
8 pomidorów suszonych w oliwie
-
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
-
150 ml śmietany 18%
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami?
Polędwicę umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i obsmaż na oliwie z oliwek, wyjmij i pokrój w plastry. Na tej samej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, przełóż kawałki polędwicy, rozłóż równomiernie czosnek z cebulką i pomidory. Wlej szklankę wody, przykryj naczynie i wstaw je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 10-15 minut, do miękkości mięsa.
Źródło zdjęcia: canva/Mariamarmar Śmietanę zahartuj z dodatkiem wody, wlej do naczynia żaroodpornego, wymieszaj i wstaw do piekarnika pod przykryciem na kolejne 3-4 minuty. Danie dopraw solą i pieprzem i podaj, smacznego.