Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieziemsko soczyste polędwiczki wieprzowe z kurkami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.02.2022 01:00

Nieziemsko soczyste polędwiczki wieprzowe z kurkami

Polędwiczki wieprzowe z kurkami
canva/Darius Dzinnik

Polędwiczki wieprzowe z kurkami w gęstym, śmietanowym sosie, to pomysł na prosty, jednogarnkowy obiad, który posmakuje każdemu. Polędwiczki duszone z kurkami są pełne smaku, delikatne i soczyste. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami, proste i pyszne.

Polędwica wieprzowa jest mięsem pozbawionym kości, z lekkimi przerostami tłuszczu, nie wykrawaj ich- są nośnikiem smaku. Wieprzowina świetnie łączy się z klasycznymi ziołami do potraw mięsnych, jak suszony tymianek i majeranek, nie może zabraknąć ich w daniu,

Kurki to jedne z lepszych grzybów, są pełne smaku, delikatne, a sos przygotowany na ich bazie jest perfekcyjny. Sezon a grzyby trwa od czerwca do października, warto więc wykorzystać go jak najlepiej i przygotować wiele smacznych dań, w tym jajecznicę z kurkami na śniadanie.

Kurki możesz również marynować, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą i wiosną. Kurki marynowane to pyszny dodatek do sałatek i zimnej płyty- tu poznasz przepis na wyśmienite kurki marynowane.

Przepis na polędwiczki wieprzowe z kurkami

Składniki na 4-5 porcji:

  • 500 g polędwicy wieprzowej

  • 300 g kurek

  • 2 ząbki czosnku

  • cebula biała

  • tymianek suszony

  • majeranek suszony

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki śmietany do sosów 18%

  • 2 łyżki mąki

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe z kurkami?

Polędwicę umyj, pokrój na kawałki, każdy oprósz solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i obsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż do większego garnka. Kurki umyj, pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij posiekany czosnek i cebulkę, dodaj kurki, oprósz je solą, pieprzem, suszonym tymianek i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, przełóż do mięsa.

Źródło zdjęcia: canva/Saaster Do garnka dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę majeranku, wlej 2,5 szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru śmietanę i łyżkę mąki rozrobione w odrobinie wody, gotuj, aż powstanie gęsty sos, dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem.