Smakosze.pl Przepisy Polewa kakaowa - sprawdzony przepis babci
canva/pixelshot

Polewa kakaowa - sprawdzony przepis babci

9 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polewa kakaowa jest doskonałą polewą do ciast, deserów, naleśników i klusek na parze. Jest gęsta, aksamitna, błyszcząca i wyjątkowo smaczna. Polewa ma mocny, kakaowy smak i jest przygotowana według tradycyjnego, babcinego przepisu. Sprawdź, jak ją przygotować.

Polewa kakaowa jest polewą przygotowaną z masła, cukru, kakao i mleka. Jest gęstym i bardzo aromatycznym wykończeniem babki wielkanocnej , babeczek, sernika i wielu innych ciast. Polewa doskonale łączy się również z deserami lodowymi, owocami, goframi, naleśnikami.

Polewa kakaowa to również świetny dodatek do pampuchów , czyli klusek na parze. Delikatne, puszyste kluseczki drożdżowe doskonale łączą się z mocno kakaową polewą, sprawiając, że danie za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Kluski na parze z polewą przepisu babci to niezapomniany smak mojego dzieciństwa.

Przepis babci na polewę kakaową

Składniki:

  • 110 g masła

  • 50 g kakao

  • 125 g cukru pudru

  • 4 łyżki mleka

Jak przygotować polewę kakaową?

Masło rozpuść na wolnym ogniu, dodaj przesiane kakao, cukier i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj mleko.

Całość podgotuj przez minutę, odstaw z gazu i energicznie mieszaj trzepaczką ręczną do uzyskania gęstej, jednolitej polewy.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy