Przepis na babkę wielkanocną
Wielkanoc już niedługo. Niektórzy smakosze już teraz rozpoczynają przygotowania. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ działanie na ostatnią chwilę wiąże się ze sporym stresem i zmęczeniem. Już teraz przekonaj się, jak zrobić idealną babkę.
Sztuczki, dzięki którym babka wyjdzie wybornie
W trakcie świąt wielkanocnych na naszych stołach goszczą jajka, biała kiełbasa i inne wyjątkowe specjały. Niedawno przedstawialiśmy babciny przepis na biały barszcz. Tym razem sięgniemy po recepturę na kultową babkę.
Perfekcyjna babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Taki efekt można uzyskać za sprawa kilku prostych sztuczek. Najważniejszą z nich jest wykorzystywanie produktów o temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto się nie zwarzy.
Podczas przygotowywania babki, warto użyć świeżych drożdży. Sprawdzają się one o wiele lepiej od suszonych lub od proszku do pieczenia. Kluczowe jest także dokładne połączenie składników. Jak przygotować babkę wielkanocną?
Wielkanocny szlagier w klasycznym wydaniu
Babka wielkanocna nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Każdy poradzi sobie z tym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.
500 g mąki
50 g drożdży
odrobina soli
4 jajka
150 g cukru pudru
15 g cukru
100 g masła
250 ml mleka
60 ml soku z cytryny
saszetka cukru wanilinowego
skórka z cytryny
(Canva.com / Dar1930)
Prosty przepis na idealną babkę wielkanocną
Na początku przygotujemy zaczyn drożdżowy. Musimy połączyć łyżkę mąki, łyżkę mleka oraz łyżkę cukru. Dodajemy do nich drożdże. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić objętość.
Mleko umieszczamy w garnku z masłem i podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej jajka ubite z cukrem, zaczyn drożdżowy, sok z cytryny, startą skórkę, mleko z roztopionym masłem, cukier puder oraz cukier waniliowy.
Wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, odstawiamy je w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość. Foremkę na babkę smarujemy masłem. Umieszczamy w niej nasze ciasto. Powinno zajmować mniej więcej połowę miejsca. Babkę odstawiamy do wyrośnięcia.
Smakołyk pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Kiedy, ostygnie ozdabiamy ją cukrem pudrem. Warto również sięgnąć po przepis na wyborny wielkanocny mazurek. Zachwyci on najbliższych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Gazeta Krakowska; O2