Wielkanocna babka
Canva.com / jstankiewiczwitek

Przepis na babkę wielkanocną

Bez wątpienia babka wielkanocna uchodzi za wyjątkowy przysmak, bez którego Wielkanoc nie byłaby taka sama. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś przedstawiamy niezawodny przepis. Niektóre wskazówki mogą okazać się bardzo przydatne.

Wielkanoc już niedługo. Niektórzy smakosze już teraz rozpoczynają przygotowania. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ działanie na ostatnią chwilę wiąże się ze sporym stresem i zmęczeniem. Już teraz przekonaj się, jak zrobić idealną babkę.

Sztuczki, dzięki którym babka wyjdzie wybornie

W trakcie świąt wielkanocnych na naszych stołach goszczą jajka, biała kiełbasa i inne wyjątkowe specjały. Niedawno przedstawialiśmy babciny przepis na biały barszcz. Tym razem sięgniemy po recepturę na kultową babkę.

Perfekcyjna babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Taki efekt można uzyskać za sprawa kilku prostych sztuczek. Najważniejszą z nich jest wykorzystywanie produktów o temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto się nie zwarzy.

Podczas przygotowywania babki, warto użyć świeżych drożdży. Sprawdzają się one o wiele lepiej od suszonych lub od proszku do pieczenia. Kluczowe jest także dokładne połączenie składników. Jak przygotować babkę wielkanocną?

Jak wykorzystać w kuchni wiosenne grzyby?Jak wykorzystać w kuchni wiosenne grzyby?Czytaj dalej

Wielkanocny szlagier w klasycznym wydaniu

Babka wielkanocna nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Każdy poradzi sobie z tym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • odrobina soli
  • 4 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 15 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 60 ml soku z cytryny
  • saszetka cukru wanilinowego
  • skórka z cytryny

Babka wielkanocna

(Canva.com / Dar1930)

Prosty przepis na idealną babkę wielkanocną

Na początku przygotujemy zaczyn drożdżowy. Musimy połączyć łyżkę mąki, łyżkę mleka oraz łyżkę cukru. Dodajemy do nich drożdże. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić objętość.

Mleko umieszczamy w garnku z masłem i podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej jajka ubite z cukrem, zaczyn drożdżowy, sok z cytryny, startą skórkę, mleko z roztopionym masłem, cukier puder oraz cukier waniliowy.

Wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, odstawiamy je w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość. Foremkę na babkę smarujemy masłem. Umieszczamy w niej nasze ciasto. Powinno zajmować mniej więcej połowę miejsca. Babkę odstawiamy do wyrośnięcia.

Smakołyk pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Kiedy, ostygnie ozdabiamy ją cukrem pudrem. Warto również sięgnąć po przepis na wyborny wielkanocny mazurek. Zachwyci on najbliższych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Gazeta Krakowska; O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł