Smakosze.pl
Wielkanocna babka

Canva.com / jstankiewiczwitek

Przepis na babkę wielkanocną

27 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia babka wielkanocna uchodzi za wyjątkowy przysmak, bez którego Wielkanoc nie byłaby taka sama. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś przedstawiamy niezawodny przepis. Niektóre wskazówki mogą okazać się b

Wielkanoc już niedługo. Niektórzy smakosze już teraz rozpoczynają przygotowania. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ działanie na ostatnią chwilę wiąże się ze sporym stresem i zmęczeniem. Już teraz przekonaj się, jak zrobić idealną babkę.

Sztuczki, dzięki którym babka wyjdzie wybornie

W trakcie świąt wielkanocnych na naszych stołach goszczą jajka, biała kiełbasa i inne wyjątkowe specjały. Niedawno przedstawialiśmy babciny przepis na biały barszcz. Tym razem sięgniemy po recepturę na kultową babkę.

Perfekcyjna babka wielkanocna powinna być wilgotna i puszysta. Taki efekt można uzyskać za sprawa kilku prostych sztuczek. Najważniejszą z nich jest wykorzystywanie produktów o temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto się nie zwarzy. 

Podczas przygotowywania babki, warto użyć świeżych drożdży. Sprawdzają się one o wiele lepiej od suszonych lub od proszku do pieczenia. Kluczowe jest także dokładne połączenie składników. Jak przygotować babkę wielkanocną?

Wielkanocny szlagier w klasycznym wydaniu

Babka wielkanocna nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Każdy poradzi sobie z tym przepisem. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki.

  • 500 g mąki

  • 50 g drożdży

  • odrobina soli

  • 4 jajka

  • 150 g cukru pudru

  • 15 g cukru

  • 100 g masła

  • 250 ml mleka

  • 60 ml soku z cytryny

  • saszetka cukru wanilinowego

  • skórka z cytryny

(Canva.com / Dar1930)

Prosty przepis na idealną babkę wielkanocną

Na początku przygotujemy zaczyn drożdżowy. Musimy połączyć łyżkę mąki, łyżkę mleka oraz łyżkę cukru. Dodajemy do nich drożdże. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić objętość.

Mleko umieszczamy w garnku z masłem i podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej jajka ubite z cukrem, zaczyn drożdżowy, sok z cytryny, startą skórkę, mleko z roztopionym masłem, cukier puder oraz cukier waniliowy.

Wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki już się połączą, odstawiamy je w ciepłe miejsce. Musi podwoić swoją objętość. Foremkę na babkę smarujemy masłem. Umieszczamy w niej nasze ciasto. Powinno zajmować mniej więcej połowę miejsca. Babkę odstawiamy do wyrośnięcia.

Smakołyk pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Kiedy, ostygnie ozdabiamy ją cukrem pudrem. Warto również sięgnąć po przepis na wyborny wielkanocny mazurek. Zachwyci on najbliższych. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel; Gazeta Krakowska; O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >