Smakosze.pl
pampuchy

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Najlepszy przepis na tradycyjne pampuchy

16 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pampuchy są jednym z niezawodnych klasyków kuchni polskiej. Popularne kluski na parze z powodzeniem można podawać na ciepło, jak i na zimno. Doskonale smakują również zarówno ze słodkimi, jak również ze słonymi dodatkami. Przypominamy przepis na tę pyszną potrawę.

Pampuchy to popularne danie kuchni polskiej. Jest to rodzaj bułek z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Danie jest także znane pod nazwą: parowańce, pyzy oraz kluski. 

Niestety, nie da się ukryć, że ta potrawa jest obecnie nieco zapomniana. Jednak, w dalszym ciągu jest sporo osób, które chętnie przyrządza ją w domu i kultywuje dawne tradycje kulinarne. Prosta receptura dania wręcz zachęca do tego, aby jak najczęściej je przyrządzać. 

Z nutą nostalgii

Pampuchy są daniem, które jest znane przede wszystkim starszemu pokoleniu Polaków. Dzisiaj niestety ciężko jest spotkać w menu popularnych lokali gastronomicznych. Popularne parowańce należą do produktów tradycyjnych. Znalazły się nawet na zaszczytnej „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W jaki sposób przyrządzić pampuchy? Poniżej podajemy niezawodny przepis na to pyszne danie.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 ml mleka

  • 40 g drożdży

  • 5 g cukru

  • 2 jajka

  • 5 g soli

Sposób wykonania:

Pogrzej mleko i przelej je do miski. Następnie wsyp do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do takiej mieszanki po kilkunastu minutach dosyp przesianą mąkę oraz sól, wbij do niej również dwa jajka.

Połącz ze sobą wszystkie składniki, aby otrzymać jednolite ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, wyłóż je ba obsypany mąką blat i roluj na wałek o średnicy ok. 6 cm. Pokrój je na plastry o szerokości 4 cm.

Tak przygotowane bułki gotuj na parze. Możesz do tego użyć np. gazy lub sitka. Umieść je w odpowiednich odstępach, ponieważ w trakcie gotowania nabiorą jeszcze większych kształtów.

Proces przyrządzania pampuchów zobaczysz na kanale Menu Dorotki na You Tube.

Na naszym serwisie znajdziesz również inne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno m.in. podawaliśmy recepturę na staropolską czerninę oraz uwielbiane zimne nóżki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/ przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefined  

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Naleśniki budyniowe wprost rozpływają się w ustach

Przepisy

Mięciutkie i aromatyczne budyniowe naleśniki

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa buraczkowa przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić sernik bez spodu?

Czytaj więcej >
Drożdżowe bez nabiału jest równie pyszne co oryginał

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa chrzanowa z jajkiem

Czytaj więcej >
Krokiety bez zawijania

Przepisy

Rewelacyjne krokiety bez ciasta

Czytaj więcej >