Smakosze.pl
pampuchy

wikimedia/ licencja CC 3.0 / zdjęcie poglądowe

Najlepszy przepis na tradycyjne pampuchy

16 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pampuchy są jednym z niezawodnych klasyków kuchni polskiej. Popularne kluski na parze z powodzeniem można podawać na ciepło, jak i na zimno. Doskonale smakują również zarówno ze słodkimi, jak również ze słonymi dodatkami. Przypominamy przepis na tę pyszną potrawę.

Pampuchy to popularne danie kuchni polskiej. Jest to rodzaj bułek z ciasta drożdżowego gotowanych na parze. Danie jest także znane pod nazwą: parowańce, pyzy oraz kluski. 

Niestety, nie da się ukryć, że ta potrawa jest obecnie nieco zapomniana. Jednak, w dalszym ciągu jest sporo osób, które chętnie przyrządza ją w domu i kultywuje dawne tradycje kulinarne. Prosta receptura dania wręcz zachęca do tego, aby jak najczęściej je przyrządzać. 

Z nutą nostalgii

Pampuchy są daniem, które jest znane przede wszystkim starszemu pokoleniu Polaków. Dzisiaj niestety ciężko jest spotkać w menu popularnych lokali gastronomicznych. Popularne parowańce należą do produktów tradycyjnych. Znalazły się nawet na zaszczytnej „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W jaki sposób przyrządzić pampuchy? Poniżej podajemy niezawodny przepis na to pyszne danie.

Przepis na pampuchy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 ml mleka

  • 40 g drożdży

  • 5 g cukru

  • 2 jajka

  • 5 g soli

Sposób wykonania:

Pogrzej mleko i przelej je do miski. Następnie wsyp do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Wszystkie składniki starannie ze sobą wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do takiej mieszanki po kilkunastu minutach dosyp przesianą mąkę oraz sól, wbij do niej również dwa jajka.

Połącz ze sobą wszystkie składniki, aby otrzymać jednolite ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi, wyłóż je ba obsypany mąką blat i roluj na wałek o średnicy ok. 6 cm. Pokrój je na plastry o szerokości 4 cm.

Tak przygotowane bułki gotuj na parze. Możesz do tego użyć np. gazy lub sitka. Umieść je w odpowiednich odstępach, ponieważ w trakcie gotowania nabiorą jeszcze większych kształtów.

Proces przyrządzania pampuchów zobaczysz na kanale Menu Dorotki na You Tube.

Na naszym serwisie znajdziesz również inne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno m.in. podawaliśmy recepturę na staropolską czerninę oraz uwielbiane zimne nóżki.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/ przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefined  

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >