Policzki wołowe - podstawowy przepis dla każdego. Palce lizać
Policzki wołowe duszone w sosie własnym to pomysł na wykwintne i pyszne danie, jak z restauracji. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i odpowiednie dodatki zachwycą swoim smakiem zarówno całą rodzinę, jak i wszystkich gości. Przygotuj policzki wołowe- podstawowy przepis dla każdego.
Policzki wołowe to niezwykle delikatne mięso, uchodzące za prawdziwy rarytas. Poliki wołowe serwowane są w najlepszych restauracjach, możesz jednak zrobić je samemu, a efekt zachwyci wszystkich gości. Poliki wołowe podane w aromatycznym, gęstym sosie z puree ziemniaczanym lub dyniowym to pomysł na wykwintne i doskonałe danie.
Policzki wołowe nie są trudne do przygotowania. Wystarczy dusić je z warzywami w winie, następnie zalać bulionem wołowym i gotować, aż zmiękną. Poliki wołowe kupuj wyłącznie w sklepie mięsnym, aby mieć pewność, że są świeże. Wybieraj ładne, różowe mięso. Policzki to kawałki bez kości, bez przerostów, bez tłuszczu.
Przepis na policzki wołowe- podstawowy przepis dla każdego
Składniki na 3-4 porcje:
-
2 policzki wołowe
-
duża cebula czerwona
-
4 ząbki czosnku
-
200 ml wina wytrawnego czerwonego
-
marchew
-
korzeń pietruszki
-
2 liście laurowe
-
pół łyżeczki rozmarynu
-
pół łyżeczki majeranku
-
750 ml bulionu wołowego
-
2 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak zrobić policzki wołowe?
Mięso umyj, oczyść, oprósz mąką i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Wyłącz gaz. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż.
Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i korzeń pietruszki, oprósz majerankiem i smaż kolejne 3-4 minuty. Warzywa przełóż do mięsa, wlej wino, wymieszaj i duś na wolnym ogniu, aż wino odparuje.
Źródło zdjęcia: canva/ Mykola Lunov W tym czasie zagotuj bulion. Gorący wywar wlej do mięsa i warzyw, dodaj liście laurowe i rozmaryn i gotuj pod przykryciem do miękkości wołowiny. Mięso wyjmij, resztę zblenduj na gęsty, ciemny sos.