Smakosze.pl Przepisy Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami
canva/MKielbievsky

Pomysł na tani obiad - zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami

12 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was pomysł na tani, pyszny obiad. Jest nim zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Poznajcie przepis Doroty na ten szybki obiad za grosze. Składniki potrzebne do jego przygotowania z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. A więc do dzieła.

Jeśli szukacie pomysłu na tani obiad, z pewnością jest nim zapiekanka makaronowa. Wystarczy ugotować tylko makaron, wymieszać go z kilkoma składnikami i zapiec. Jeśli nie macie któregoś z dodatków, który podajemy w przepisie, możecie go zastąpić innym. Na przykład, zamiast pieczarek użyć suszonych grzybów leśnych, a zamiast żółtego sera, np. białą mozzarellę lub ser pleśniowy. Danie też wyjcie znakomite.

Pomysł na tani obiad dla całej rodziny — zapiekanka makaronowa

Składniki:

  • 40 dag grubszego makaronu, np. rurki, świderki

  • 2 cebule

  • olej

  • 50 dag pieczarek

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 20 dag sera żółtego

  • sól, pieprz

  • keczup

Przygotowanie zapiekanki makaronowej

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź go, osącz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli. Całość przesmaż, mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje niemal cały płyn. Do pieczarek dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, chwilę przesmaż. Makaron wymieszaj z 2 łyżkami oleju i z pieczarkami.

Przełóż połowę makaronu do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Polej keczupem, posyp połową startego sera. Przykryj resztą makaronu, polej znów keczupem i posyp serem.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz zapiekankę ok. 45 minut, aż ser ładnie się zrumieni. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z mielonym mięsem , a także na zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem .

pieczarki
canva/LUISMARTIN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis, beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy