Pożywna pasta z wędzonej makreli. Lepszego dodatku do pieczywa nie jadłeś
Makrela jest niezwykle zdrową rybą. Zawiera duże ilości białka, a także wartościowe kwasy tłuszczowe. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Jednym ze sposobów na to jest przygotowanie pysznej pasty z makreli.
Poza wędzoną rybą, do przygotowania pasty z makreli przyda się jogurt naturalny, cebula, jajko oraz kiszone ogórki. Dzięki takim dodatkom smarowidło będzie odznaczać się niezwykle wyrazistym smakiem. Do doprawienia całości wystarczy jedynie sól i pieprz. Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Przepis na pyszną i zdrową pastę z makreli
Składniki:
-
1 wędzona makrela
-
3 jajka
-
1/2 małej cebuli
-
3 łyżki jogurtu naturalnego
-
1 łyżka majonezu
-
1 łyżeczka musztardy
-
2 średnie ogórki kiszone
-
sól i pieprz do smaku
Kanapkowa pasta z makreli krok po kroku
Jajka do pasty z makreli ugotuj na twardo . Ostudź je, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę .
Rybę do pasty z makreli obierz dokładnie ze skóry i ości . Rybie mięso rozdrobnij przy użyciu widelca. Całość przełóż do miski.
Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, a cebulę posiekaj . Warzywa razem z jajkami dodaj do miski z rybą. Składniki wymieszaj .
W osobnej miseczce połącz jogurt, majonez oraz musztardę . Powstały sos dodaj do pozostałych składników pasty z makreli. Na koniec smarowidło dopraw do smaku solą i pieprzem . Schłodzoną pastę podawaj do świeżego pieczywa .
Serowa pasta do kanapek urozmaici każde śniadanie . Z wędzonej makreli łatwo i szybko przyrządzisz obiad dla całej rodziny .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczysta sałatka z kurczakiem i ananasem. W roli głównej warzywo rosołowe
-
Dlaczego w słoiczku z musztardą pojawiła się woda? Czy nadal można ją jeść?
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama