Smakosze.pl Porady Prawdziwa herbata po turecku. Jak ją zrobić w domu?
canva/onlyfabrizio

Prawdziwa herbata po turecku. Jak ją zrobić w domu?

8 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jeśli masz ochotę na herbatę w niezwykłym wydaniu, koniecznie przygotuj herbatę po turecku. Tradycyjnie parzona, mocna esencja smakuje wyśmienicie, jest orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie. Jak zrobić w domu prawdziwą herbatę po turecku?

Parzenie i picie herbaty w Turcji to prawdziwy rytuał. Herbaty muszą być najwyższej jakości, koniecznie liściaste, można mieszać z sobą kilka gatunków, dodać do nich również cynamon, kardamon, wanilię. Przyprawy sprawiają, że esencja nabiera lekko korzennego aromatu.

Do przygotowania herbaty po turecku potrzebujesz specjalnego, podwójnego czajnika. Çaydanlık składa się z dwóch mniejszych czajniczków. Do jednego wsypujesz herbatę, do drugiego wlewasz wodę. Cały proces parzenia trwa około 30-40 minut i po tym czasie otrzymasz doskonałą w smaku, mocna herbatę.

Oprócz specjalnego czajnika warto zaopatrzyć się również w szklane filiżanki, które mają charakterystyczne zwężenia w połowie ich wysokości. Forma szklanek do picia herbaty po turecku nie jest przypadkowa- dzięki zwężeniu uwalnia się niezwykły aromat.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, tureckie danie- tu poznasz przepis na lekkie jajka po grecku na jogurcie , są idealne na śniadanie lub kolację

Jak zrobić w domu herbatę po turecku?

Do górnego czajnika wsyp 2 łyżki herbaty liściastej. Do dolnego wlej wodę (około pół czajnika). Górny czajnik postaw na dolnym i całość doprowadź do wrzenia.

Po zagotowaniu wody z dolnego czajnika, zalej wrzątkiem liście herbaty z górnego czajnika, a dolną część uzupełnij zimną wodą. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym ogniu przez 20 minut.

Do szklanek wlej mocną esencję z górnego czajnika i dolej wodę z dolnego- herbata po turecku jest gotowa. Turcy uwielbiają słodkie napoje, w tradycyjnym przepisie na herbatę po turecku dodaje się również dwie łyżeczki cukru na jedną filiżankę herbaty.

Herbata po turecku

Źródło zdjęcia: canva/ kvkirillov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ottomania.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy