Prawdziwa herbata po turecku. Jak ją zrobić w domu?
Jeśli masz ochotę na herbatę w niezwykłym wydaniu, koniecznie przygotuj herbatę po turecku. Tradycyjnie parzona, mocna esencja smakuje wyśmienicie, jest orzeźwiająca i doskonale gasi pragnienie. Jak zrobić w domu prawdziwą herbatę po turecku?
Parzenie i picie herbaty w Turcji to prawdziwy rytuał. Herbaty muszą być najwyższej jakości, koniecznie liściaste, można mieszać z sobą kilka gatunków, dodać do nich również cynamon, kardamon, wanilię. Przyprawy sprawiają, że esencja nabiera lekko korzennego aromatu.
Do przygotowania herbaty po turecku potrzebujesz specjalnego, podwójnego czajnika. Çaydanlık składa się z dwóch mniejszych czajniczków. Do jednego wsypujesz herbatę, do drugiego wlewasz wodę. Cały proces parzenia trwa około 30-40 minut i po tym czasie otrzymasz doskonałą w smaku, mocna herbatę.
Oprócz specjalnego czajnika warto zaopatrzyć się również w szklane filiżanki, które mają charakterystyczne zwężenia w połowie ich wysokości. Forma szklanek do picia herbaty po turecku nie jest przypadkowa- dzięki zwężeniu uwalnia się niezwykły aromat.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, tureckie danie- tu poznasz przepis na lekkie jajka po grecku na jogurcie , są idealne na śniadanie lub kolację
Jak zrobić w domu herbatę po turecku?
Do górnego czajnika wsyp 2 łyżki herbaty liściastej. Do dolnego wlej wodę (około pół czajnika). Górny czajnik postaw na dolnym i całość doprowadź do wrzenia.
Po zagotowaniu wody z dolnego czajnika, zalej wrzątkiem liście herbaty z górnego czajnika, a dolną część uzupełnij zimną wodą. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na najmniejszym ogniu przez 20 minut.
Do szklanek wlej mocną esencję z górnego czajnika i dolej wodę z dolnego- herbata po turecku jest gotowa. Turcy uwielbiają słodkie napoje, w tradycyjnym przepisie na herbatę po turecku dodaje się również dwie łyżeczki cukru na jedną filiżankę herbaty.
Źródło zdjęcia: canva/ kvkirillov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Banalny sposób na domową galaretkę z owocami. Lepsza i tańsza niż ze sklepu
-
Chrupiące i złociste paluchy ziemniaczane z pieczarkami. Panierowany przysmak
-
Dlaczego mielone wychodzą twarde i suche? Wiemy co zrobić, aby uniknąć wpadki
Źródło: ottomania.pl