Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie i rozkosznie pyszne jajka po turecku na jogurcie

Lekkie i rozkosznie pyszne jajka po turecku na jogurcie

Jajka po turecku — wybornie aromatyczne śniadanie
canva/ivanmateev

Jajka po turecku, czyli jajka w koszulce serwowane z wyrazistym jogurtem greckim i chrupiącym pieczywem, skradną wasze serca. To bogate w smaki i rozgrzewające śniadanie będzie idealne na leniwe poranki. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia.

Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić jajecznicę na parze i zdradzaliśmy sekret udanego omletu śniadaniowego. Tym razem proponujemy odświeżenie klasyki. W nowym przepisie kremowy jogurt grecki doprawiony świeżym czosnkiem i cytryną spotyka się z jajkami w koszulce, z których po przecięciu wypływa aksamitne żółtko. Nikt się temu nie oprze.

Przepis na wyśmienite jajka po turecku

Składniki:

  • 3 jaja

  • 250 g jogurtu greckiego

  • 2 ząbki czosnku

  • pół cytryny z ekouprawy

  • 2 łyżki oliwy

  • pół pęczku szczypiorku

  • 1 łyżka octu

  • kilka kromek chleba

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 50 g masła (opcjonalnie)

  • po pół łyżeczki chilli i czosnku w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jogurt grecki mieszamy z łyżką oliwy. Dodajemy do niego dwa ząbki czosnku, przeciskając je przez praskę. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy ją z masą jogurtową i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szczypiorek siekamy i również wrzucamy do jogurtu. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Pieczywo skrapiamy oliwą i delikatnie rumienimy na patelni. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy łyżkę octu. Jaja wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki wytwarzamy w gorącej wodzie wirek i wlewamy do niego jaja.

Zmniejszamy ogień i gotujemy je przez 3-4 minuty. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Ugotowane jaja przekładamy na ręcznik papierowy, odsączając je z nadmiaru wody.

Masło wkładamy do rondelka, dodajemy pół łyżeczki chilli, czosnku oraz odrobinę soli. Całość podgrzewamy do czasu, aż masło nieco zbrązowieje. Na talerz wykładamy masę jogurtową, a na niej układamy jajka. Danie polewamy palonym masłem. Serwujemy z pieczywem. Smacznego.

Uwaga: ponieważ palone masło jest smaczne, lecz niezbyt zdrowe, nie sięgajmy po ten dodatek zbyt często. Z delikatną oliwą smakową np. cytrynową będzie równie smaczne.

Jajko w koszulce
Jajko w koszulce dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem

źródło: canva/PhotographyFirm

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: masteofficial

Zapraszamy na nasz Instagram