Smakosze.pl Przepisy Prosta, pyszna i chrupiąca surówka babci Jadzi. Doskonałe połączenie
canva/YelenaYemchuk

Prosta, pyszna i chrupiąca surówka babci Jadzi. Doskonałe połączenie

19 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie macie pomysłu, co podać do obiadu? Może przygotujecie prostą, pyszną i chrupiącą surówkę babci Jadzi? Stanowi ona doskonałe połączenie kilku warzyw. Jak ją zrobić? Zetrzyjcie marchewkę i kiszone ogórki i dodajcie je do poszatkowanej kapusty. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze współgrają ze sobą te składniki.

Codzienne przygotowywanie obiadu i wymyślanie do niego surówki to niełatwa sprawa. Każdemu może się znudzić i zabraknąć pomysłów. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podrzucamy przepis na ciekawą w smaku sałatkę. Będzie ona pasować do większości dań obiadowych, bo doskonale łączy w sobie wszystkie smaki.

Prosta, pyszna i chrupiąca surówka babci Jadzi

Składniki:

  • 1/4 główki białej kapusty

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 marchewka

  • 1/2 czerwonej cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • szczypiorek

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • 3 łyżki oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wsyp do salaterki.

Ogórki zetrzyj na dużych oczkach. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.

Do kapusty dodaj rozdrobnione składniki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz cukrem, solą i pieprzem. Polej olejem, wymieszaj.

Wskazówka:

Do surówki, zamiast szczypiorku możesz dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Zielenina nie tylko poprawi wygląd całości, ale też doda jej smaku i wzbogaci ją w witaminy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy.

marchewka
marchewka

Źródło zdjęcia: canva/tamayalper

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy