Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 19.04.2022 19:10

Wiosenna sałatka o orzeźwiającym smaku ze szczawiem i rodzynkami. Prosty przepis

Wiosenna sałatka
canva/manukaphoto, Getty Images

Wiosna sprzyja zdrowemu odżywianiu, dlatego dzisiaj prezentujemy wiosenną sałatkę o wielu kolorach. W jej skład wchodzi typowe warzywo jedzone o tej porze roku, czyli szczaw, a także rodzynki, natka pietruszki oraz rukola. Każdy, kto zobaczy przed sobą talerz z takim zestawem, nie będzie mógł powstrzymać się przed pochwałami. Niżej wyjawiamy dokładną recepturę.

Wiosenna sałatka szczawiowa z rodzynkami jest połączeniem słonego i słodko-kwaśnego sosu, chrupiących orzechów nerkowca, charakterystycznej rukoli, słodkich rodzynek i kwaśnego szczawiu. Każdy kęs jest istną eksplozją smaków.

Taka sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, dlatego lepiej zabrać się za nią na chwilę przed podaniem. Wtedy wszystkie składniki zachowują idealną świeżość.

Przepis na wiosenną sałatkę ze szczawiem i rodzynkami

Składniki:

  • 50 g świeżego szczawiu

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • dwie duże garści rukoli

  • 30 g rodzynek

  • kilkanaście winogron czerwonych

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • garść orzechów nerkowca

  • 1 marchewka

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

  • 4 łyżki oliwy

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • sól

Zacznij od zalania rodzynek wrzątkiem i odstawienia ich do namoczenia na 15 minut. Odcedź je i odstaw do wysuszenia. Pietruszkę, rukolę oraz szczaw dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz na ręczniku papierowym.

Posiekaj je, uprzednio odrywając z nich grube łodygi. Przełóż je do dużej miski. Pomidory, marchewkę oraz winogrona także wypłucz w wodzie i wysusz ręcznikami. Pomidorki i owoce przekrój na połówki i dodaj do ziół. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i również umieść w misce.

Nerkowce podpraż na suchej patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Wrzuć je do miski wraz z rodzynkami. W miseczce umieść po kolei miód, ocet, sól, pieprz oraz musztardę i wymieszaj. Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie oliwy, przy jednoczesnym mieszaniu sosu, aż powstanie emulsja.

Składniki w misce zalej sosem winegret, przemieszaj drewnianą łyżką i wykładaj na talerze. Sałatka idzie dobrze w parze wraz z czerwonymi mięsami i pieczonym drobiem, lecz może być także jedzona jako osobny posiłek. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami. 

Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka

Źródło zdjęcia: canva/smpics, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis