Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.04.2022 19:58

Zupa cygańska z kiełbasą o wyrazistym smaku. Pyszne drugie danie

Zupa cygańska
Babett Paul, Getty Images

Zupa cygańska z kiełbasą węgierską z papryką i ziemniakami to pomysł na prostą, ale i pożywną zupę, którą ugotujesz w dosłownie 30-40 minut. Zupa z podsmażoną na oliwie kiełbasą i warzywami jest bardzo aromatyczna i błyskawicznie znika z talerzy. Poznaj przepis na zupę cygańską z kiełbasą.

Zupa cygańska to pomysł na szybką zupę, którą przygotujesz w prosty sposób. Zupa jest aromatyczna, pożywna i smakuje wyśmienicie. Zupę podaj z kromkami świeżego pieczywa, a będzie idealnie.

Zupę ugotuj na kiełbasie węgierskiej z dużą ilością papryki, która ma wyraźny smak. Wszystkie składniki podsmaż na oliwie przed gotowaniem, a zupa będzie bardzo wyraźna i pyszna. Zupę dopraw papryką mieloną słodką i koncentratem pomidorowym. Pomidory świetnie łączą się z aromatem mięsa i innych warzyw.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i rozgrzewający obiad- tu poznasz przepis na leczo od Roberta Makłowicza, jest proste i wyśmienite.

Przepis na zupę cygańską z kiełbasą węgierską

Składniki na 4-5 porcji:

  • duża węgierska kiełbasa z papryką lub 2 mniejsze

  • 4 młode ziemniaki

  • papryka czerwona

  • papryka żółtka

  • cebula

  • puszka pomidorów krojonych

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • liść laurowy

  • sól, pieprz

  • papryka mielona słodka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak ugotować zupę cygańską z kiełbasą?

Pokrój w kostkę ziemniaki, papryki i kiełbasę w plastry, posiekaj cebulę. w garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj kiełbasę i smaż przez chwilę, następnie dodaj paprykę czerwoną, żółtą i ziemniaki. Całość oprósz solą, pieprzem, papryką mieloną i smaż, aż warzywa i mięso będą pięknie pachnieć.

Ziemniaki krojone w kostkę

Źródło zdjęcia: canva/Josef Mohyla Do garnka włóż liść laurowy, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, następnie wlej wodę, żeby przykrywała wszystkie składniki. Zupę gotuj do miękkości ziemniaków, dopraw ją do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną, smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na potrawkę z mięsa i warzyw po rosole.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Zupa