Surówka witaminowa z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy. Słoneczna porcja zdrowia
Kiszona kapusta pojawia się na naszych stołach stosunkowo często - głównie przez doskonałe właściwości i pyszny smak. Jeśli jesteś jej ogromnym fanem, prezentujemy witaminową surówkę z kiszoną kapustą oraz kurkumą. Dodatek przyprawy nadaje całości słonecznej świeżości, a także zwiększa jej pozytywne działanie.
Surówka z kiszonej kapusty może zostać podana do klasycznego polskiego obiadu, czyli zwykłych kotletów z ziemniakami. Najlepiej jednak współgra ze smażoną w panierce rybą -kwaśna surówka znacznie podbija jej smak.
Obecnie, gdy za oknem jeszcze panuje zimowa aura, potężna dawka witamin jest jak najbardziej wskazana. Surówka witaminowa z kurkumą i kiszoną kapustą jest idealnym sposobem na podanie do stołu nie tylko zdrowego dodatku, lecz przede wszystkim wyjątkowo smacznego.
Przepis na surówkę z kiszoną kapustą
Składniki:
400 g kiszonej kapusty
1 marchewka
2 łyżeczki miodu
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kminku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka curry
garść świeżej natki pietruszki
pieprz
Zacznij od umycia i obrania marchewki. Zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach i wrzuć do miski. Kapustę odsącz z nadmiaru soku (nie chcemy w końcu, aby surówka "pływała") i pokrój ją na mniejsze kawałki.
Do marchewki dodaj kapustę i delikatnie przemieszaj. Kminek w nasionach wsyp do moździerza kuchennego i utrzyj go na pył. Dopraw kminkiem kapustę, dodaj do niej również świeżo mielony pieprz i curry.
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj i dodaj do reszty produktów. Wymieszaj miód z olejem, dodaj do nich wszystkie pozostałe przyprawy i zalej nimi surówkę. Schowaj ją do lodówki na 15 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Ten tekst wyjaśnia sposób na zupę ogórkową z nietypowym dodatkiem jajka na twardo.
Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: agnieszkamaciag