Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, przetestujcie soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Są nie do odróżnienia od schabowych i stanowią smaczną, soczystą alternatywę dla mięsa. Grzybowe kotlety z chrupiącą panierką zrobisz w zaledwie 20 minut i nie pożałujesz.
Kotlety schabowe są smaczne, ale jedzone zbyt często każdemu mogą się znudzić. Jeśli i wy osiągnęliście już taki stan i szukacie smakowej odmiany, polecamy wam kotlety z boczniaków. Przygotowuje się je podobnie, jak schabowe, jednak zamiast mięsa panieruje i smaży się grzyby.
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków
Składniki:
25 dag boczniaków
2 jajka
1 łyżka gęstej śmietany
1 ząbek czosnku
koperek
papryka słodka mielona
sól, pieprz
2 łyżki mąki
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Boczniaki opłucz, osącz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy grzyb przykrywaj kolejno kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbijaj kuchennym młotkiem, by go nieco spłaszczyć.
Grzyby oprósz papryką, solą i pieprzem. Jajka rozkłóć ze śmietaną, wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanym koperkiem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Boczniaki panieruj najpierw w mące, potem w jaku, a na końcu w tartej bułce. Kładź je na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Kotlety zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i osącz je z nadmiaru tłuszczu.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z kalafiora, a także na kotlety rybne.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysty pasztet z indyczej wątróbki. Zachwyca intensywnym smakiem
Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
Źródło: kuchniadoroty, smaker