Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Nie do odróżnienia od schabowych
![kotlet schabowy](https://images.iberion.media/images/1920/6_L34_OO_Kqme8_G_Bkgvts_Q_Pt_Y_Projekt_bez_tytulu_56_a11b8e991e.png)
Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, przetestujcie soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków. Są nie do odróżnienia od schabowych i stanowią smaczną, soczystą alternatywę dla mięsa. Grzybowe kotlety z chrupiącą panierką zrobisz w zaledwie 20 minut i nie pożałujesz.
Kotlety schabowe są smaczne, ale jedzone zbyt często każdemu mogą się znudzić. Jeśli i wy osiągnęliście już taki stan i szukacie smakowej odmiany, polecamy wam kotlety z boczniaków. Przygotowuje się je podobnie, jak schabowe, jednak zamiast mięsa panieruje i smaży się grzyby.
Soczyste i chrupiące kotlety z boczniaków
Składniki:
25 dag boczniaków
2 jajka
1 łyżka gęstej śmietany
1 ząbek czosnku
koperek
papryka słodka mielona
sól, pieprz
2 łyżki mąki
tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów
Boczniaki opłucz, osącz, osusz papierowymi ręcznikami. Każdy grzyb przykrywaj kolejno kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbijaj kuchennym młotkiem, by go nieco spłaszczyć.
Grzyby oprósz papryką, solą i pieprzem. Jajka rozkłóć ze śmietaną, wymieszaj ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekanym koperkiem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Boczniaki panieruj najpierw w mące, potem w jaku, a na końcu w tartej bułce. Kładź je na patelnię i smaż, aż będą z obu stron rumiane. Kotlety zdejmij z patelni, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i osącz je z nadmiaru tłuszczu.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety z kalafiora, a także na kotlety rybne.
![boczniaki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3xcQwBX6OWJp2KQ31VCdhb/64280c01512fd25eb230fe24fc92e179/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-04-19T170858.511.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysty pasztet z indyczej wątróbki. Zachwyca intensywnym smakiem
Kultowy galaretkowiec na mleku. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia
Sycące placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży. Najlepszy, sprawdzony przepis
Źródło: kuchniadoroty, smaker
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Pogoda na weekend](https://images.iberion.media/images/origin/pogoda_68739f9161.png)
![Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Krzysztof_Jackowski_Jacek_Jaworek_56c60c7e7f.jpg)
![czeremcha](https://images.iberion.media/images/origin/czeremcha_fe97696710.png)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Jacek i Edyta, Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_i_Edyta_Dagmara_Kazmierska_e1af7e9cc9.jpg)
![Dług sądowy](https://images.iberion.media/images/origin/Dlug_sadowy_30a18bd2f9.jpg)