Smakosze.pl Przepisy Prosta sałatka brokułowa z jajkiem
canva/haoliang

Prosta sałatka brokułowa z jajkiem

19 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sałatka brokułowa z jajkiem jest prostą, ale pyszną sałatką, którą przygotowuję na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub większą uroczystość. Ugotowane różyczki brokuła z jajkiem, kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika smakują obłędnie, otulone sosem majonezowo-musztardowym, który dodaje daniu wyraźnego charakteru. Poznaj przepis na prostą sałatkę brokułową z jajkiem.

Sałatkę brokułową przygotuj ze świeżego warzywa. Mrożone różyczki tracą swoje cenne właściwości odżywcze i zachowują jedynie część swojego smaku. Brokuł gotuj al dente, czyli maksymalnie 3-4 minuty od zagotowania się wody, dzięki czemu warzywo będzie chrupiące. Przeciągnięte brokuł zmieni się w nieestetyczną papkę, z której nie uda się już przygotować sałatki.

Jajka ugotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki ładnie odejdą od jajka. Do sałatki przygotuj prażone pestki słonecznika (mogą być również pestki dyni) oraz aksamitny sos majonezowo-musztardowy, który doda sałatce wyjątkowego smaku.

Na imprezę lub rodzinną uroczystość doskonale sprawdzi się również sałatka z selerem i ananasem oraz sałatka z surimi, czyli paluchami krabowymi. Sałatki są proste w przygotowaniu i z pewnością posmakują wszystkim gościom.

Przepis na prostą sałatkę brokułową z jajkiem

Składniki na 4-6 porcji:

  • mały brokuł

  • 4 jajka

  • pół puszki kukurydzy

  • 3 łyżki pestek słonecznika

  • łyżeczka musztardy delikatesowej

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Jak przygotować sałatkę brokułową z jajkiem?

Brokuł obierz na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, żeby był al dente, odstaw do przestygnięcia. Ugotuj jajka na twardo, odsącz kukurydzę z wody.

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Smaż, aż nasiona ładnie się zarumienią, a Ty poczujesz mocny zapach orzechów, następnie odstaw.

Do większej miski włóż różyczki brokuła, obrane i pokrojone jajka, kukurydzę, pestki słonecznika. Dodaj musztardę, majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy