Prosta sałatka brokułowa z jajkiem
Sałatka brokułowa z jajkiem jest prostą, ale pyszną sałatką, którą przygotowuję na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub większą uroczystość. Ugotowane różyczki brokuła z jajkiem, kukurydzą i prażonymi pestkami słonecznika smakują obłędnie, otulone sosem majonezowo-musztardowym, który dodaje daniu wyraźnego charakteru. Poznaj przepis na prostą sałatkę brokułową z jajkiem.
Sałatkę brokułową przygotuj ze świeżego warzywa. Mrożone różyczki tracą swoje cenne właściwości odżywcze i zachowują jedynie część swojego smaku. Brokuł gotuj al dente, czyli maksymalnie 3-4 minuty od zagotowania się wody, dzięki czemu warzywo będzie chrupiące. Przeciągnięte brokuł zmieni się w nieestetyczną papkę, z której nie uda się już przygotować sałatki.
Jajka ugotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki ładnie odejdą od jajka. Do sałatki przygotuj prażone pestki słonecznika (mogą być również pestki dyni) oraz aksamitny sos majonezowo-musztardowy, który doda sałatce wyjątkowego smaku.
Na imprezę lub rodzinną uroczystość doskonale sprawdzi się również sałatka z selerem i ananasem oraz sałatka z surimi, czyli paluchami krabowymi. Sałatki są proste w przygotowaniu i z pewnością posmakują wszystkim gościom.
Przepis na prostą sałatkę brokułową z jajkiem
Składniki na 4-6 porcji:
-
mały brokuł
-
4 jajka
-
pół puszki kukurydzy
-
3 łyżki pestek słonecznika
-
łyżeczka musztardy delikatesowej
-
2 łyżki majonezu
-
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę brokułową z jajkiem?
Brokuł obierz na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, żeby był al dente, odstaw do przestygnięcia. Ugotuj jajka na twardo, odsącz kukurydzę z wody.
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika. Smaż, aż nasiona ładnie się zarumienią, a Ty poczujesz mocny zapach orzechów, następnie odstaw.
Do większej miski włóż różyczki brokuła, obrane i pokrojone jajka, kukurydzę, pestki słonecznika. Dodaj musztardę, majonez, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Smacznego.