Sałatka z paluszków surimi na imprezę
Sałatka z paluszków surimi to doskonały pomysł na szybkie danie na imprezę. Sałatka jest lekka, smaczna i niezwykle pożywna. Paluszki surimi w połączeniu ze świeżymi warzywami i sosem na bazie i jogurtu sprawią, że sałatkę będziesz przygotowywać nie tylko dla gości. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z paluszków surimi.
Surimi to paluszki produkowane z ryb morskich, głównie z mintaja i dorsza. Surimi zawierają również aromaty krabowe, dzięki czemu paluszki są niezwykle delikatne i smaczne. Mintaj i dorsz są źródłem kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dodatkowym atutem surimi jest ich mała kaloryczność: 100 g produktu to tylko 100 kcal.
Surimi możesz kupić w wersji głęboko mrożonej lub świeżej. Świeże surimi są jednak lepsze jakościowo i dużo smaczniejsze. Sałatka z paluszkami jest mało kaloryczna (130 kcal na 100g potrawy), ale możesz przygotować ją zupełnie w wersji light bez majonezu, na bazie gęstego, naturalnego jogurtu.
Przepis na sałatkę z paluszków surimi
Składniki na 4 duże porcje:
torebka ryżu basmati
250 g paluszków krabowych surimi
puszka kukurydzy
3 ogórki zielone
pół małej czerwonej cebuli
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
posiekana kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z paluszków surimi?
Ugotuj ryż według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, następnie odsącz i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj warzywa i surimi: warzywa umyj, pokrój w drobną kostkę, kukurydzę odcedź z wody. Z każdego paluszka surimi zdejmij folię i również pokrój w kostkę. Surimi nie wymagają żadnej obróbki termicznej, są gotowe do jedzenia. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos: połącz majonez z jogurtem, dodaj sól, pieprz, następnie wlej do sałatki i ponownie wymieszaj. Posyp posiekaną pietruszką, szczypiorkiem lub kolendrą.
Smacznego.