Proste ciasto bez pieczenia 3 bit. Nie tylko dla miłośników kultowego batonika
Przestawiamy rewelacyjny przepis na ciasto bez pieczenia. Pomiędzy chrupiącymi herbatnikami zamykamy masę budyniową oraz kajmakową, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Ten słodki deser z pewnością skradnie serca dzieci, ale również dorośli docenią jego niezwykły smak.
Ciasto 3 bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga przed podaniem spędzenia nieco czasu w lodówce. Z tego względu jego przygotowanie najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej. Jeśli jednak potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę, 2-3 godziny chłodzenia również będą wystarczające.
Przepis na słodkie ciasto 3 bit bez pieczenia
Składniki:
-
ok. 500 g herbatników maślanych
-
1 puszka masy krówkowej
-
500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzona)
-
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
-
2 łyżki cukru
-
3 łyżki cukru pudru
-
2 opakowania budyniu waniliowego
-
500 ml mleka (zimne)
-
1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)
Przygotowanie wyśmienitego ciasta bez pieczenia krok po kroku
Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia. W tym celu proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i połową szklanki mleka . Pozostałą część mleka zagotuj, wlej do niego budynie i zostaw na ogniu, cały czas mieszając . Kiedy budyń będzie gotowy, odstaw go do ostudzenia .
Miękkie masło do ciasta bez pieczenia ubij mikserem do puszystości . Następnie dodawaj do niej przestudzony budyń . Mieszaj całość do momentu otrzymania jednolitej gładkiej masy .
Schłodzoną śmietanę ubij z serkiem mascarpone . Następnie do wymieszanych składników stopniowo dodawaj cukier pude r. Bita śmietana do ciasta bez pieczenia powinna być sztywna .
Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż warstwę herbatników , a na niej rozprowadź nieco ogrzaną zawartość puszki z masą krówkową . Kolejne warstwy ciasta bez pieczenia to ponownie herbatniki i masa budyniowa . Na koniec ułóż wierzchnią, ostatnią warstwę herbatników i na koniec rozprowadź ubitą śmietanę .
Ciasto bez pieczenia 3 bit odstaw do lodówki . Po upływie 2-3 godzin, a optymalnie na następny dzień ciasto gotowe jest do podania . Możesz udekorować je tartą czekoladą lub posypać kakao. Na wierzch ciasta doskonale sprawdzą się również posiekane orzechy . Batonikowe ciasta bez pieczenia to nasza specjalność . Dla miłośników owocowych deserów mamy ten sprawdzony przepis .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Żółta sałatka na przekąskę, kolację lub imprezę. Zrobisz ją w 10 minut, zjesz w 5
-
Na jakim tłuszczu smażysz schabowe? Szefowie kuchni zalecają tylko 1. Kotlety wychodzą idealne
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama