Smakosze.pl Przepisy Proste ciasto bez pieczenia 3 bit. Nie tylko dla miłośników kultowego batonika
Canva / prosiaczeq

Proste ciasto bez pieczenia 3 bit. Nie tylko dla miłośników kultowego batonika

2 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przestawiamy rewelacyjny przepis na ciasto bez pieczenia. Pomiędzy chrupiącymi herbatnikami zamykamy masę budyniową oraz kajmakową, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Ten słodki deser z pewnością skradnie serca dzieci, ale również dorośli docenią jego niezwykły smak.

Ciasto 3 bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga przed podaniem spędzenia nieco czasu w lodówce. Z tego względu jego przygotowanie najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej. Jeśli jednak potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę, 2-3 godziny chłodzenia również będą wystarczające.

Przepis na słodkie ciasto 3 bit bez pieczenia

Składniki:

  • ok. 500 g herbatników maślanych

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzona)

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 2 łyżki cukru

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 500 ml mleka (zimne)

  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie wyśmienitego ciasta bez pieczenia krok po kroku

Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia. W tym celu proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i połową szklanki mleka . Pozostałą część mleka zagotuj, wlej do niego budynie i zostaw na ogniu, cały czas mieszając . Kiedy budyń będzie gotowy, odstaw go do ostudzenia .

Miękkie masło do ciasta bez pieczenia ubij mikserem do puszystości . Następnie dodawaj do niej przestudzony budyń . Mieszaj całość do momentu otrzymania jednolitej gładkiej masy .

Schłodzoną śmietanę ubij z serkiem mascarpone . Następnie do wymieszanych składników stopniowo dodawaj cukier pude r. Bita śmietana do ciasta bez pieczenia powinna być sztywna .

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż warstwę herbatników , a na niej rozprowadź nieco ogrzaną zawartość puszki z masą krówkową . Kolejne warstwy ciasta bez pieczenia to ponownie herbatniki i masa budyniowa . Na koniec ułóż wierzchnią, ostatnią warstwę herbatników i na koniec rozprowadź ubitą śmietanę .

Ciasto bez pieczenia 3 bit odstaw do lodówki . Po upływie 2-3 godzin, a optymalnie na następny dzień ciasto gotowe jest do podania . Możesz udekorować je tartą czekoladą lub posypać kakao. Na wierzch ciasta doskonale sprawdzą się również posiekane orzechy . Batonikowe ciasta bez pieczenia to nasza specjalność . Dla miłośników owocowych deserów mamy ten sprawdzony przepis .

Canva / Katerina Holmes z Pexels
Canva / Katerina Holmes z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy