Proste ciasto bez pieczenia niczym batonik Kinder Country. Słodka kanapka skusi nie tylko najmłodszych
Ciasto bez pieczenia podobne do pysznej, mlecznej kanapki ze słodką pszenicą jest proste i szybkie w przygotowaniu. Kilka składników, które znajdziecie w najbliższym sklepie spożywczym, w kilka chwil zamienicie w deser doskonały dla całej rodziny. Spróbujecie?
Efektowne i smaczne ciasto bez pieczenia skusi każdego, kto lubi sobie umilić czas czymś słodkim, a nie przepada za pieczeniem. Deser w stylu batonika Kinder Country będzie idealny — pyszna czekolada, delikatna śmietanka i słodka pszenica razem smakują naprawdę doskonale. Spójrzcie tylko, jak pięknie się prezentuje na zdjęciu, które pochodzi z kanału YouTube Opolanka Kasia w Kuchni. Autorka kanału przygotowała podobny przysmak.
Przepis na smakowite ciasto bez pieczenia Kinder Country
Składniki:
herbatniki kakaowe lub prostokątne ciasteczka typu markizy
pszenica ekspandowana w polewie miodowej
500 ml zimnej śmietanki 30%
200 g białej czekolady
200 g czekolady gorzkiej
kilka łyżek mleka
Jak zrobić ciasto bez pieczenia w stylu batonika Kinder Country?
Dużą formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę ciastek. Białą czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do metalowej miski i zanurzamy ją w gorącej wodzie. Czekamy, aż czekolada roztopi się. Odstawiamy ją do przestudzenia.
W tym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Ostrożnie łączymy ją z letnią czekoladą oraz garścią pszenicy. Powstałą masę wykładamy na ciasteczka i wyrównujemy powierzchnię.
Wierzch posypujemy ekspandowaną pszenicą, delikatnie wciskając ją łyżką w masę. Na wierzchu układamy kolejną porcję ciastek. Wierzch pokrywamy lekko przestudzoną czekoladą topioną z dodatkiem mleka. Deser przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Polecamy mleczny deser w stylu Maxi King oraz prosty przysmak inspirowany kultowym wafelkiem Grzesiek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Właściwy wybór opłaci się dla smaku i zdrowia
Strzelczyk robi domową konserwę turystyczna. Smakuje lepiej niż oryginał
Jesienne racuchy z dyni. Kultowe placki w pysznej sezonowej odsłonie