Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia z owocami

canva/bit245

Wystarczą krakersy, galaretki i ser biały, aby zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. Nic lepszego nie zjesz

29 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Proste ciasto bez pieczenia można zrobić już z trzech produktów — sera, galaretki i krakersów. Przepis jest dziecinnie prosty, a przysmak można urozmaicać poprzez dodawanie ulubionych owoców. Za każdym razem smakołyk zachwyca lekką konsystencją i wyglądem. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona.

Rozpuszczenie galaretek, połączenie ich z serem i przelanie na spód z ciasteczek — tak w skrócie mógłby wyglądać opis przygotowania prostego ciasta bez pieczenia, które dziś wam proponujemy. Lekki niczym chmurka deser nie jest skomplikowany, a mimo to jego smak urzeka. Skusicie się?

rosół

Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na proste ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 750 ml wody

  • 3 opakowania przezroczystej galaretki z cukrem np. winogronowej lub cytrynowej

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego

  • ok. 25 sztuk ulubionych krakersów lub herbatników

  • ulubione owoce jagodowe np. borówki, maliny lub porzeczki (opcjonalnie)

Jak zrobić proste ciasto bez pieczenia? Ser, krakersy i galaretki wystarczą, by wyczarować pyszny deser

Przygotowanie rozpoczynamy od wyłożenia folią spożywczą prostokątnej formy o wymiarach 20 cm x 30 cm. Dno naczynia pokrywamy ciasteczkami. Owoce myjemy.

Wodę doprowadzamy do wrzenia i rozprowadzamy w niej galaretki. Odstawiamy je na bok, by nieco stężały. W misce umieszczamy zmielony twaróg. Gdy galaretka stanie się znacznie mniej płynna, łączymy ją z nabiałem i dokładnie miksujemy.

Masę przenosimy na spód ciasta bez pieczenia, a jej wierzch pokrywamy owocami, delikatnie wciskając je. Wstawiamy o lodówki na kilka godzin, by całkowicie zastygło. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Polecamy wyśmienitą szarlotkę oraz aromatyczne tiramisu na biszkoptach.

Ciasto bez pieczenia z owocami jest pyszne

canva/LiuMeiLi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >