Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo
Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko.
Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Niezawodny sposób z użyciem sody
Jak się okazuje, aby uniknąć podobnych nieprzyjemności, wystarczy wrzucić do wody nieco sody oczyszczonej.
Sodę umieszczamy w wodzie na chwilę przed wrzuceniem jajek , a następnie gotujemy je jak zwykle do pożądanej konsystencji.
Na litr wody wystarczy wrzucić 1 czubatą łyżeczkę sody . Już taka niewielka ilość potrafi zdziałać prawdziwe cuda.
Jak działa soda?
Dodatek sody sprawia, że skorupka jajka nie przykleja się do białka. Wszystko przez podniesione pH jajka.
Na trudno w obieraniu jajek wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest świeżość jajka, im jest ono młodsze, tym większa szansa, że będzie obierać się z trudnością.
Starsze jajka uwalniają większe ilości dwutlenku węgla, dzięki czemu wzrasta poziom ich pH, dlatego podczas ich gotowania żadna soda nie będzie potrzeba.
Jeśli jesteś ciekawy jak zrobić idealną jajecznicę - tu znajdziesz genialny patent, a z tego artykułu dowiesz się jak wykonać perfekcyjne jajko na miękko.
źródło: Haps
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: