Smakosze.pl Porady Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo
canva

Prosty i błyskawiczny sposób na obieranie jajek na twardo

13 lipca 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Obieranie jajek na twardo to bardzo niewdzięczne zajęcie. Często skorupka zamiast odejść w całości, odpada po małym kawałku, przez to całe jajko jest poszarpane, a przy okazji marnujemy jego białko.

Jajka to prawdziwy śniadaniowy szlagier. Bardzo chętnie jadamy się w formie jajecznicy, omletu oraz na twardo. Ten ostatni sposób, chociaż bardzo pyszny, miewa swoje wady. Skorupka od jajka niekiedy zupełnie nie chce schodzić, a zamiast pysznego śniadania, serwujemy sobie irytację. Dziś podpowiemy jak uniknąć zbędnych nerwów o poranku.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Niezawodny sposób z użyciem sody

Jak się okazuje, aby uniknąć podobnych nieprzyjemności, wystarczy wrzucić do wody nieco sody oczyszczonej.

Sodę umieszczamy w wodzie na chwilę przed wrzuceniem jajek , a następnie gotujemy je jak zwykle do pożądanej konsystencji.

Na litr wody wystarczy wrzucić 1 czubatą łyżeczkę sody . Już taka niewielka ilość potrafi zdziałać prawdziwe cuda.

Jak działa soda?

Dodatek sody sprawia, że skorupka jajka nie przykleja się do białka. Wszystko przez podniesione pH jajka.

Na trudno w obieraniu jajek wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest świeżość jajka, im jest ono młodsze, tym większa szansa, że będzie obierać się z trudnością.

Starsze jajka uwalniają większe ilości dwutlenku węgla, dzięki czemu wzrasta poziom ich pH, dlatego podczas ich gotowania żadna soda nie będzie potrzeba.

Jeśli jesteś ciekawy jak zrobić idealną jajecznicę - tu znajdziesz genialny patent, a z tego artykułu dowiesz się jak wykonać perfekcyjne jajko na miękko.

źródło: Haps

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy