Jak ugotować kalafiora bez nieprzyjemnej goryczki?
Kalafior sam w sobie jest wyborną przekąską, ale może być też dodatkiem do wielu dań. W jaki sposób go przygotować, aby nie był gorzki? Zdradzamy najlepszy, polecany przez szefów kuchni sposób jego gotowania.
Smak ugotowanego kalafiora posypanego bułką tartą jest dla wielu osób ukochanym wspomnieniem z błogich czasów dzieciństwa. Latem to warzywo jest dostępne niemal wszędzie, dlatego nie zwlekaj skuś się na cudowną warzywną ucztę.
Ważny jest zarówno sam proces gotowania kalafiora, jak i jego wybór. Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując warzywo w sklepie lub na lokalnym bazarku?
Jak wybrać idealnego kalafiora?
Kupując kalafior powinniśmy mu się dokładnie przyjrzeć. Świeże warzywo wyróżnia przede wszystkim jasny, jednolity kolor. Ważne są również liście! Powinny być one zielone i sprężyste. Ich żółtawy odcień to sygnał dla nas, że warzywo niestety nie jest już "pierwszej świeżości".
Gdy wybierzesz już idealne warzywo, nie zwlekaj z jego przyrządzeniem. Kalafior może być przechowywany w lodówce jedynie przez 3 dni. O czym należy pamiętać, gdy chcemy go ugotować?
Jak ugotować kalafiora, aby nie był gorzki?
Na samym początku powinniśmy usunąć liście kalafiora oraz twardą część jego łodygi, a następnie opłukać go zimną wodą. Ważny jest również czas jego gotowania, zależy on przede wszystkim od wielkości warzywa. Zazwyczaj należy go gotować przez około 8 minut.
Co zrobić, żeby kalafior nie był gorzki? Szefowie kuchni do gotującej się wody dodają 1 łyżeczkę cukru na litr wody lub kilka łyżek mleka. Dzięki temu warzywo zachowa swój apetyczny smak i nie będzie gorzkie.
Niedawno zdradzaliśmy również Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy