Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-12T195138.271

canva/avii

Przepis na pierogi z śledziowym farszem, danie zaskoczy każdego

12 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pierogi to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. O ile ich wersja z owocami, kapustą lub ziemniaczanym farszem nie budzi emocji, to zdarzają się również zaskakujące odsłony tej potrawy. Jedną z nich są właśnie pierogi z farszem śledziowym.

Popularne pierogi można jeść w wielu różnych wersjach: na słodko, na słono, na ostro, na kwaśno. Mało które, wywołują jednak tyle zamieszania co pierogi ze śledziem. Poniżej podajemy przepis na tę nietypową potrawę.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na pierogi z farszem śledziowym

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 150 g mąki żytniej

  • 450 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka soli

  • letnia woda

Farsz:

  • 200 g pęczak

  • 50 g masła

  • 200 g śledzi

  • sól do smaku

  • 200 g kiszonej kapusty

  • 50 g cebuli

  • 400 ml bulionu warzywnego

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • 20 g posiekanej natki pietruszki

Projekt bez tytułu - 2021-07-12T172049.344

Cudowny przepis na obłędną szwedzką wersję mizerii

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Śledzie odcedź przez sitko, przełóż do miski i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj całość i odstaw na bok.

Przez minutę smaż na maśle kaszę pęczak, a następnie dolej do niej trochę bulionu. Powtarzaj czynność, aż kasza będzie miękka. Przepłucz kapustę kiszoną w wodzie, wyciśnij i pokrój nożem.

Pokrój w kostkę cebulę i podsmaż ją na maśle, dodaj do niej kiszoną kapustę, przyprawy i zalej bulionem. Gotuj do momentu, aż kapusta będzie miękka.

Odcedź kapustę, usuń liść laurowy i ziele angielskie i dokładnie wyciśnij je z płynu. Wymieszaj ze sobą śledzie, kaszę pęczak oraz kapustę. Przygotuj ciasto na pierogi (doskonały przepis znajdziecie tutaj.)

Zrób kulki z ok.40 farszu, każdą z nich zawiń w przygotowane wcześniej ciasto. Pierogi gotuj w osolonej i wrzącej wodzie ok. 5 minut od czasu ich wypłynięcia.

Polecamy również przepis na sezonowe pierogi z truskawkami.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kapitan - navi

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki

Przepisy

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Czytaj więcej >

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >