Smakosze.pl
Jajecznica wyjdzie lepiej na odpowiednim tłuszczu

Canva / MSPhotographic

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę?

11 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Warto jednak korzystać ze sprawdzonych metod. Wówczas jajecznica będzie smakowała jeszcze lepiej. Okazuje się, że specjał wiele zyskuje, jeśli usmaży się go na maśle.

Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za jedno z najbardziej podstawowych dań, które kojarzy się między innymi z prostotą przygotowania. Specjał będzie jeszcze bardziej smakowity, jeśli zrobimy go w odpowiedni sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

O czym pamiętać, kiedy w grę wchodzi jajecznica?

Przepyszna jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią rozpoczęliby dzień od tego kultowego specjału. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować puszystą jajecznicę.

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz, na którym smażymy, ma ogromne znaczenie i wpływa na smak naszych dań. Jajecznica nie jest tutaj wyjątkiem. W przypadku tego śniadaniowego klasyka najlepiej sprawdza się masło.

Masło sprawia, że jajecznica zyskuje bardziej kremowy smak. Musimy pamiętać, by tłuszcz podgrzewać na niewielkim ogniu. Jeśli się przypali, wówczas jajecznica nie będzie tak pyszna. Na sam koniec smażenia jajka warto wzbogacić o odrobinę zimnego masła.

Pieczone kotlety schabowe

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

CZYTAJ DALEJ

Oczywiście nie tylko tłuszcz odgrywa istotną rolę podczas przygotowywania jajecznicy. Warto zwrócić uwagę na jeszcze kilka istotnych detali, która wpływają na całokształt kultowego specjału.

Jajecznica wyjdzie perfekcyjnie

Na początku jajka rozbijamy do miseczki. W ten sposób możemy z łatwością pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek. Następnie jajka należy rozbełtać. Masło podgrzewamy na patelni.

Gdy masło już się rozpuści, dodajemy do niego wcześniej przygotowane jajka. Najlepiej mieszać je przy użyciu drewnianej lub silikonowej łyżki. Jeśli jajecznica będzie ścinała się zbyt szybko, wówczas patelnię zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej trochę ostygnąć.

Na sam koniec smażenia do jajecznicy dodajemy trochę masła i doprawiamy solą oraz pieprzem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć również po inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Oprócz szczypiorku do jajecznicy warto dodać pomidory, rukolę, oliwki i parmezan. Każdy z tych składników nada jej bardziej wyrazistego smaku, któremu ciężko się oprzeć. Godne uwagi są również inne śniadaniowe dania z jajek.

Jajecznica

Jajecznica

Canva / Marcin Jucha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Co do jedzenia; Logo24

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >