Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.07.2021 02:00

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę?

Jajecznica wyjdzie lepiej na odpowiednim tłuszczu
Canva / MSPhotographic

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Warto jednak korzystać ze sprawdzonych metod. Wówczas jajecznica będzie smakowała jeszcze lepiej. Okazuje się, że specjał wiele zyskuje, jeśli usmaży się go na maśle.

Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za jedno z najbardziej podstawowych dań, które kojarzy się między innymi z prostotą przygotowania. Specjał będzie jeszcze bardziej smakowity, jeśli zrobimy go w odpowiedni sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

O czym pamiętać, kiedy w grę wchodzi jajecznica?

Przepyszna jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią rozpoczęliby dzień od tego kultowego specjału. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować puszystą jajecznicę.

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcz, na którym smażymy, ma ogromne znaczenie i wpływa na smak naszych dań. Jajecznica nie jest tutaj wyjątkiem. W przypadku tego śniadaniowego klasyka najlepiej sprawdza się masło.

Masło sprawia, że jajecznica zyskuje bardziej kremowy smak. Musimy pamiętać, by tłuszcz podgrzewać na niewielkim ogniu. Jeśli się przypali, wówczas jajecznica nie będzie tak pyszna. Na sam koniec smażenia jajka warto wzbogacić o odrobinę zimnego masła.

Oczywiście nie tylko tłuszcz odgrywa istotną rolę podczas przygotowywania jajecznicy. Warto zwrócić uwagę na jeszcze kilka istotnych detali, która wpływają na całokształt kultowego specjału.

Jajecznica wyjdzie perfekcyjnie

Na początku jajka rozbijamy do miseczki. W ten sposób możemy z łatwością pozbyć się ewentualnych drobinek skorupek. Następnie jajka należy rozbełtać. Masło podgrzewamy na patelni.

Gdy masło już się rozpuści, dodajemy do niego wcześniej przygotowane jajka. Najlepiej mieszać je przy użyciu drewnianej lub silikonowej łyżki. Jeśli jajecznica będzie ścinała się zbyt szybko, wówczas patelnię zdejmujemy z ognia i pozwalamy jej trochę ostygnąć.

Na sam koniec smażenia do jajecznicy dodajemy trochę masła i doprawiamy solą oraz pieprzem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć również po inne przyprawy. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Oprócz szczypiorku do jajecznicy warto dodać pomidory, rukolę, oliwki i parmezan. Każdy z tych składników nada jej bardziej wyrazistego smaku, któremu ciężko się oprzeć. Godne uwagi są również inne śniadaniowe dania z jajek.

Jajecznica
Jajecznica

Canva / Marcin Jucha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Co do jedzenia; Logo24

Zapraszamy na nasz Instagram