Jak zrobić idealne jajko na miękko?
Jajka na miękko są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli śniadania. Przeważnie smakoszom zależy na tym, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Taki efekt osiągniemy, jeśli jajka ugotujemy w odpowiedni sposób. Najlepiej wyjąć je z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, a następnie wstawić je do wrzącej wody.
Smakowite jajka na miękko niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy regularnie sięgają po nabiał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Jajka na miękko wyjdą perfekcyjnie
Z całą pewnością jajka na miękko można uznać za jeden z kulinarnych klasyków. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć. Liczne grono smakoszy z całego świata chętnie sięga po jajka w tym wydaniu.
Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czy zdrowsze są jajka na miękko, czy na twardo. Tym razem nasza uwaga w znacznej mierze skupi się na samej kwestii gotowania. Niezwykle istotne jest przestrzeganie kilku prostych zasad.
Idealne jajka na miękko cechują się płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Aby osiągnąć taki rezultat, musimy pamiętać, by gotować je w odpowiedni sposób. Na początku należy wyjąć jajka z lodówki i pozwolić im na przyjęcie temperatury pokojowej.
Niektórzy smakosze jajka umieszczają najpierw w zimnej wodzie i odmierzają czas od wrzenia. O wiele lepiej sprawdza się wstawianie nabiału od razu do wrzątku. Wówczas mamy pewność co do czasu gotowania jajek.
Jak gotować jajka na miękko?
Jajka należy delikatnie wstawić do wrzącej wody. Pomocna w tym zadaniu jest łyżka. Dzięki temu, że będą miały one temperaturę pokojową, nie popękają. W zależności od tego, jak duże są nasze jajka, tak długo powinno trwać gotowanie. Najlepiej stosować się do poniższych wytycznych.
Jajka o rozmiarze S powinny gotować się przez 3,5 minuty. Z kolei nabiał mający wielkość M trzymamy we wrzątku przez 4 minuty. Rzecz jasna najdłużej gotujemy jajka L. One potrzebują 5,5 minuty.
Podczas przygotowywania jajek na miękko, warto mieć również na uwadze fakt, że po umieszczeniu nabiału w wodzie, jej temperatura się obniży. W takiej sytuacji po umieszczeniu jajek w garnku, powinniśmy zwiększyć ogień, aby ponownie doprowadzić wodę do wrzenia.
Jak widać, idealne jajka na miękko są proste w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z tym daniem. Godny uwagi jest również artykuł o błędzie popełnianym w trakcie przyrządzania jajecznicy.
Canva / Josef Mohyla
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Olga Smile; Ania Gotuje