Smakosze.pl
Jajka na miękko wyjdą idealnie

Canva / margouillatphotos

Jak zrobić idealne jajko na miękko?

10 Lipca 2021

(Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka na miękko są nie lada specjałem, który świetnie sprawdza się w roli śniadania. Przeważnie smakoszom zależy na tym, by białko było dobrze ścięte, a żółtko płynne. Taki efekt osiągniemy, jeśli jajka ugotujemy w odpowiedni sposób. Najlepiej wyjąć je z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową, a następnie wstawić je do wrzącej wody.

Smakowite jajka na miękko niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy regularnie sięgają po nabiał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka na miękko.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajka na miękko wyjdą perfekcyjnie

Z całą pewnością jajka na miękko można uznać za jeden z kulinarnych klasyków. Specjałowi bardzo ciężko się oprzeć. Liczne grono smakoszy z całego świata chętnie sięga po jajka w tym wydaniu.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czy zdrowsze są jajka na miękko, czy na twardo. Tym razem nasza uwaga w znacznej mierze skupi się na samej kwestii gotowania. Niezwykle istotne jest przestrzeganie kilku prostych zasad.

Idealne jajka na miękko cechują się płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Aby osiągnąć taki rezultat, musimy pamiętać, by gotować je w odpowiedni sposób. Na początku należy wyjąć jajka z lodówki i pozwolić im na przyjęcie temperatury pokojowej.

meatballs-1994807 1920

Prosty sposób na puszyste kotlety mielone jak ze szkolnej stołówki

CZYTAJ DALEJ

Niektórzy smakosze jajka umieszczają najpierw w zimnej wodzie i odmierzają czas od wrzenia. O wiele lepiej sprawdza się wstawianie nabiału od razu do wrzątku. Wówczas mamy pewność co do czasu gotowania jajek.

Jak gotować jajka na miękko?

Jajka należy delikatnie wstawić do wrzącej wody. Pomocna w tym zadaniu jest łyżka. Dzięki temu, że będą miały one temperaturę pokojową, nie popękają. W zależności od tego, jak duże są nasze jajka, tak długo powinno trwać gotowanie. Najlepiej stosować się do poniższych wytycznych.

Jajka o rozmiarze S powinny gotować się przez 3,5 minuty. Z kolei nabiał mający wielkość M trzymamy we wrzątku przez 4 minuty. Rzecz jasna najdłużej gotujemy jajka L. One potrzebują 5,5 minuty.

Podczas przygotowywania jajek na miękko, warto mieć również na uwadze fakt, że po umieszczeniu nabiału w wodzie, jej temperatura się obniży. W takiej sytuacji po umieszczeniu jajek w garnku, powinniśmy zwiększyć ogień, aby ponownie doprowadzić wodę do wrzenia.

Jak widać, idealne jajka na miękko są proste w przygotowaniu. Nawet mniej doświadczeni smakosze powinni sobie poradzić z tym daniem. Godny uwagi jest również artykuł o błędzie popełnianym w trakcie przyrządzania jajecznicy.

Jajko na miękko

Jajko na miękko

Canva / Josef Mohyla

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Olga Smile; Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto black forrest

Przepisy

Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i niebanalna zupa meksykańska z ziemniakami

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak przygotować pieczony udziec wołowy?

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska, racuchy

Przepisy

Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad

Czytaj więcej >
Sernik z dodatkiem gotowanego budyniu i jagód

Przepisy

Kremowy, zaskakujący sernik dodatkiem gotowanego budyniu

Czytaj więcej >