Prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem
Brakuje ci pomysłu na obiad? Przygotuj prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem, a przy okazji zaoszczędź trochę czasu. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem.
Mięso mielone jest szybkie do przygotowania. To dlatego, że jest rozdrobnione, nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Doskonale nadaje się na kotlety mielone, klopsy i pulpety. Jednak można z niego też przyrządzić smaczny gulasz. Jak to zrobić, powie wam Ewa Wachowicz.
Prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem
Składniki:
-
80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
2 cebule
-
1 łyżka masła klarowanego
-
3-4 ząbki czosnku
-
2 marchewki
-
1 czerwona papryka
-
3-4 łodygi selera naciowego
-
2 puszki krojonych pomidorów
-
papryka słodka i ostra mielona
-
oregano
-
2-3 łyżki ryżu
-
sól, pieprz
-
4 łyżki śmietany
-
natka pietruszki
Przygotowanie gulaszu
Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż w rondelku na maśle. Dodaj mielone mięso, przesmaż je, co jakiś czas mieszając.
Do garnka dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, a także startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany seler naciowy. Wymieszaj.
Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, a także mieloną paprykę, oregano, pieprz i sól. Duś całość ok. 30 minut pod przykryciem.
Do gulaszu dodaj ryż i całość gotuj jeszcze ok. 15 minut. Gulasz dopraw do smaku, zabiel śmietaną. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Jeśli szukasz innych przepisów na gulasz, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na gulasz wieprzowy , a także na gulasz z żołądków drobiowych .
Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ile należy gotować jajka na miękko? Kluczowa jest 1 ważna zasada, koniecznie pamiętaj
-
Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
-
Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: ewawachowicz