Smakosze.pl Przepisy Prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem
source Pawel Wodzynski, canva/Image Professionals GmbH

Prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem

17 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przygotuj prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem, a przy okazji zaoszczędź trochę czasu. Gulasz doskonale komponuje się z ugotowanym ryżem, kaszą lub makaronem.

Mięso mielone jest szybkie do przygotowania. To dlatego, że jest rozdrobnione, nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Doskonale nadaje się na kotlety mielone, klopsy i pulpety. Jednak można z niego też przyrządzić smaczny gulasz. Jak to zrobić, powie wam Ewa Wachowicz.

Prosty i smaczny gulasz z mięsa mielonego według przepisu Ewy Wachowicz. Zaskocz rodzinę wyjątkowym daniem

Składniki:

  • 80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • 2 cebule

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 marchewki

  • 1 czerwona papryka

  • 3-4 łodygi selera naciowego

  • 2 puszki krojonych pomidorów

  • papryka słodka i ostra mielona

  • oregano

  • 2-3 łyżki ryżu

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki śmietany

  • natka pietruszki

Przygotowanie gulaszu

Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż w rondelku na maśle. Dodaj mielone mięso, przesmaż je, co jakiś czas mieszając.

Do garnka dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, a także startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany seler naciowy. Wymieszaj.

Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, a także mieloną paprykę, oregano, pieprz i sól. Duś całość ok. 30 minut pod przykryciem.

Do gulaszu dodaj ryż i całość gotuj jeszcze ok. 15 minut. Gulasz dopraw do smaku, zabiel śmietaną. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz innych przepisów na gulasz, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na gulasz wieprzowy , a także na gulasz z żołądków drobiowych .

mięso mielone
mięso mielone

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy