Kultowy gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku
Gulasz z żołądków jest rarytasem, który był popularny dawniej, a dzisiaj wiele osób o nim zapomniało. Jeśli tęsknisz do jego smaku, mamy doskonały przepis. Aby cieszyć się nim, wystarczy zastosować się do porad poniżej.
Gulasz z żołądków drobiowych może wywoływać skrajne emocje. Większość z pewnością zareaguje na podanie takiego dania skrzywieniem i niechęcią - inni z kolei podekscytują się i nie będą mogli doczekać się degustacji.
Jeśli należysz do drugiej grupy, z pewnością zachwyci cię poniższa receptura. Jest prosta i stosunkowo szybka, a finałowy efekt syci na długie godziny, a także doskonale smakuje oraz pachnie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gulasz z żołądków drobiowych
Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.
Składniki:
500 g żołądków drobiowych
cebula
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
7 ziel angielskich
3 łyżki śmietany
łyżka mąki
słodka papryka w proszku
majeranek
dwie łyżki masła
sól
pieprz
Zacznij od umycia żołądków i ich dokładnego oczyszczenia. Przełóż je do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotuj pod przykrywką przez około 30 minut, aż będą miękkie.
Cebulę posiekaj i podsmaż wraz z siekanym czosnkiem na maśle. Żołądki pokrój w paski i dodaj do cebuli z czosnkiem. Smaż przez chwilę, dolej część wody po gotowaniu, dodaj śmietanę, majeranek oraz paprykę.
Gotuj gulasz przez kilka chwil. W szklance wymieszaj mąkę z odrobiną wody i gorącym wywarem. Wlej ją do gulaszu. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, danie jest gotowe. Smacznego.
Źródło: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl