Smakosze.pl
Gulasz

canva/arfo, Getty Images

Kultowy gulasz z żołądków drobiowych krok po kroku

3 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gulasz z żołądków jest rarytasem, który był popularny dawniej, a dzisiaj wiele osób o nim zapomniało. Jeśli tęsknisz do jego smaku, mamy doskonały przepis. Aby cieszyć się nim, wystarczy zastosować się do porad poniżej.

Gulasz z żołądków drobiowych może wywoływać skrajne emocje. Większość z pewnością zareaguje na podanie takiego dania skrzywieniem i niechęcią - inni z kolei podekscytują się i nie będą mogli doczekać się degustacji.

Jeśli należysz do drugiej grupy, z pewnością zachwyci cię poniższa receptura. Jest prosta i stosunkowo szybka, a finałowy efekt syci na długie godziny, a także doskonale smakuje oraz pachnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować idealne ruskie pierogi. Tutaj wyjaśniamy, jak gotować ziemniaki.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • 7 ziel angielskich

  • 3 łyżki śmietany

  • łyżka mąki

  • słodka papryka w proszku

  • majeranek

  • dwie łyżki masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia żołądków i ich dokładnego oczyszczenia. Przełóż je do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, a następnie gotuj pod przykrywką przez około 30 minut, aż będą miękkie.

Ścieranie ziemniaków

Placki ziemniaczane smażone z dodatkiem sera żółtego

CZYTAJ DALEJ

Cebulę posiekaj i podsmaż wraz z siekanym czosnkiem na maśle. Żołądki pokrój w paski i dodaj do cebuli z czosnkiem. Smaż przez chwilę, dolej część wody po gotowaniu, dodaj śmietanę, majeranek oraz paprykę.

Gotuj gulasz przez kilka chwil. W szklance wymieszaj mąkę z odrobiną wody i gorącym wywarem. Wlej ją do gulaszu. Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, danie jest gotowe. Smacznego.

Gulasz

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak z ryżem w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >
rozgniatanie jajka widelcem

Przepisy

Zupełnie inne kotlety jajeczne z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak z warzywami w sosie śmietanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >