Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.03.2022 01:00

Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis

Racuchy
canva/Ivannag82

Zobaczcie, jak zrobić obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Kogo nimi nie poczęstujecie, każdy będzie błagał o przepis. By placuszki były pięknie wyrośnięte, wystarczy tak naprawdę zastosować jeden trik. Koniecznie go przetestujcie, a nigdy nie zrobicie racuchów inaczej.

By przygotować racuchy, wystarczy trochę mąki, mleka, drożdży i jajek. Po rozmieszaniu tych składników powstaje ciasto, które trzeba odstawić do wyrośnięcia. Jak się jednak okazuje i bez jajek da się zrobić puszyste racuchy. Wtedy jednak trzeba zwrócić większą uwagę na odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Pomoże w tym kilkukrotne przemieszanie go i odstawienie.

Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek

Składniki:

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

  • 5 dag świeżych drożdży

  • 3 szklanki mąki

  • 3 łyżki cukru

  • cukier waniliowy

  • 2 łyżki stopionego masła lub oleju

  • łyżeczka spirytusu lub wódki

  • 2 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów

Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże. Rozmieszaj je z łyżką mąki i cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj pozostały cukier i cukier waniliowy, a także stopione masło i spirytus, wymieszaj.

Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn i pozostałe, ciepłe mleko. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Ciasto wymieszaj, dodaj do niego jabłka, wymieszaj.

Ciasto ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, znów je wymieszaj i ostaw do wyrośnięcia.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron ładnie rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na racuchy na jogurcie greckim, a także recepturę na racuchy z brzoskwiniami.

racuchy
racuchy

Źródło zdjęcia: canva/tasha_lyubina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram