Smakosze.pl
Gulasz

canva/Tatiana Volgutova, Getty Images Pro

Prosty przepis na sycący gulasz wieprzowy

12 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gulasz wieprzowy jest spełnieniem marzeń każdego fana mięsnych potraw o intensywnym smaku i dużych właściwościach sycących. Wystarczy już jedna miska, aby poczuć się pełnym po posiłku. Duża ilość wieprzowiny w gęstym sosie idealnie wpisuje się w rozgrzewający zimowy obiad po całym dniu pracy.

Gulasz wieprzowy jest w Polsce bez wątpienia najpopularniejszym gulaszem. Łatwo dostępna wieprzowina, która jest uwielbiana przez Polaków, a także niewielki wysiłek konieczny do ugotowania gulaszu zachęca nas do częstego pichcenia tego dania.

Placki z banana

Jak zrobić puszyste placki bananowe?

CZYTAJ DALEJ

Aby gulasz stał się delikatny, a każdy kawałek mięsa rozpływał się w ustach, należy upewnić się, że kupiło się mięso dobrej jakości. Do gulaszu najlepiej sprawdza się łopatka czy karkówka - mają odpowiednią proporcję tłuszczu do mięsa, co nadaje im soczystości oraz pełni smaku.

Przepis na gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny

  • 2 papryki

  • 3 marchewki

  • 3 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 70 g smalcu

  • 500 ml bulionu

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • sól

  • pieprz słodka papryka

Zacznij od oczyszczenia mięsa z włókien, ścięgien i nadmiaru tłuszczu. Następnie pokrój kawałek na kostkę wielkości pojedynczego kęsa. Do mięsa wsyp słodką paprykę, pieprz, sól oraz zmiażdżony czosnek i wymieszaj. Odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej odrobinę smalcu. Wrzuć na niego mięso i podsmażaj je, aż uzyskasz brązowy kolor na jego powierzchni. W międzyczasie umyj i obierz warzywa. Cebulę posiekaj, marchewkę pokrój w półplasterki, a paprykę w kostkę. Przesmaż warzywa na reszcie smalcu.

Gdy zmiękną dodaj je do mięsa, zalej całość bulionem i na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli gulasz nie ma dobrej konsystencji, zagęść go odrobiną mąki. Podawaj z kaszą gryczaną czy makaronem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnie soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie. Ten tekst prezentuje sposób na wykorzystanie ziemniaka poza kuchnią.

Gulasz

Źródło zdjęcia: canva/Wyświetl więcej (IgorDutina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: lidl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >