Smakosze.pl Przepisy Prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina
screen'y z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina

9 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pyszny obiad, który można przygotować w pół godziny z niewyszukanych składników, jest tym, czego wszyscy potrzebują. Dlatego dzisiaj zdradzimy wam prosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Jesteśmy pewni, że pokocha go cała rodzina.

Kurczak wciąż jest u nas najtańszym i najłatwiej dostępnym mięsem. Można go przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania i smażenia. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować z niego szybkie danie z patelni. Wystarczy dodać kilka składników, całość przesmażyć, poddusić i gotowe.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcia pochodzące z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Porosty patent Strzelczyka na tani i szybki obiad z kurczaka. Pokocha go cała rodzina

Składniki:

  • mięso z 4 udek kurczaka

  • sól, pieprz

  • mielona papryka

  • 4 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej

  • 2 cebule

  • 1 papryczka chilli

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka masła

  • świeże zioła, np. tymianek

  • 200 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie obiadu z kurczaka

Mięso z kurczaka opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.

Jajka wybij do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej.

Kawałki kurczaka zanurz w jajku, a potem kładź na patelni i smaż do zrumienienia. Zdejmij je z patelni i połóż na talerzu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Papryczkę drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.

Na patelnię połóż trochę masła, wsyp cebulę i smaż ją, aż będzie szklista. Dodaj czosnek, przesmaż, mieszając. Dodaj chilli i trochę ziół oraz sól i pieprz. Dołóż resztę masła i całość chwilę podsmaż.

Na patelnię wlej śmietankę, podgrzej ją. Do powstałego sosu włóż obsmażone kawałki kurczaka. Całość podgrzewaj ok. 10 minut.

Jeśli szukasz innych inspiracji na dania z kurczaka, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na maślankowe kotlety z piersi kurczaka , a także na chrupiące udka z kurczaka .

kurczak
kurczak

Źródło zdjęcia: canva/mamadela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ampnewsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy